Helytelen gyógyszerszedés és a gyógyszerész felelősség

WEBBeteg
megjelent:

Számos tanulmány igazolta a gyógyszerészi gondozás bevezetésének szükségességét, egy 2000-es amerikai felmérés szerint 177 milliárd dollár veszteség keletkezett a gyógyszerek helytelen használata miatt, az erre visszavezethető halálozások száma pedig elérte a 218 ezer főt - olvashatjuk Dr. Hankó Balázs gyógyszerész Praxis című folyóiratban megjelent cikkében.

Európában és Magyarországon is egyre több gyógyszer érhető el vény nélkül. Ugyan az öngyógyszerelés kényelmes és gyors módja egészségünk helyreállításának, illetve megőrzésének, egészségügyi műveltségünk hiányosságai azonban komoly problémákat okozhatnak.

Több felmérés ismert a vény nélküli készítmények túladagolásáról, illetve a mindennapos vényköteles gyógyszer és a szabadon vásárolhatók közötti káros kölcsönhatásokról. Jelentős problémákaz okoz, sőt a terápia eredménytelenségéhez is vezethet a felírt gyógyszer szedésére vonatkozó utasítások figyelmen kívül hagyása.

Az EU gyógyszerészi szervezetének 2008 májusi jelentése szerint 194.500 beteg hal meg Európa szerte a felírt gyógyszerek helytelen alkalmazása, a beteg-együttműködés hiánya miatt - derül Dr. Hankó Balázs gyógyszerész A gyógyszerészi gondozás szakmai aspektusairól című cikkéből.

Szükséges a gyógyszerészi gondozás

A fenti problémák megoldására született meg a gyógyszerészi gondozás bevezetésének ötlete. A program a 90-es évek elején kezdődött,azóta folyamatosan bővül a szolgáltatások sora,mind az USA-ban, mind Európában.

Az új gyógyszerészi tevékenységet a WHO is támogatja, az egyes országok kormányai pedig törvényben rögzítették.

A Magyarországon 2008 végén elfogadott törvény szerint a gyógyszerészi gondozás: "gyógyszerész által önként vállalt, felelősen végzett dokumentált tevékenység, melynek célja együttműködésben az orvossal a hatásos,biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia elősegítésén túl a beteg egészségtudatos életvitele kialakításának elősegítése,megfelelő gyógyszerhasználatának szakmai segítése,együttműködő készségének növelése, életminőségének javítása,minőségileg kontrollált körülmények között."

Milyen a hazai gyakorlat?

Hazánkban 2005-ben kezdődött a gyakorlatban is a gyógyszerészi gondozás krónikus betegségek területén: A Gyógyszerészi Diabetes Prevenció programja,ami a következő évre már 500 gyógyszertárban tette lehetővé a betegek vércukorszint -ellenőrzését. A magasvérnyomás betegségben szenvedők gondozása a Magyar Hypertonia Társasággal együttműködve zajlik.

A hazai gyógyszerészi gondozás egységes elveinek kidogozása, széleskörű elterjesztése,a tevékenység koordinálása a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága feladata.

A gyógyszerészek gondozási tevékenysége több patikában is elérhető. A vércukorszint ellenőrzést az első évben közel 23 ezren vették igénybe - derül ki Dr. Hankó Balázs gyógyszerész tanulmányából mely a Praxis folyóiratban jelent meg. A program keretében végzett felmérések szerint az orvosok részéről is kedvező a fogadtatás.Több tanulmány szól arról, hogy a gondozást igénybe vevő magasvérnyomás betegségben szenvedők vérnyomásértékei szignifikánsan javultak a kontroll csoporthoz képest, a betegek elégedettsége pedig nő.

(WEBBeteg - A szemlézett cikk: Praxis folyóirat 2009. 18. évfolyam 1. szám)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.