• Hamarosan tesztelik az új influenza elleni védőoltást

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egyesült Államok már 2-3 hét múlva kipróbálhatja egereken az új A/H1N1-es influenza elleni védőoltást. Suresh Mittal és munkatársai azt a módszert alkalmazzák, amelyet a professzor a H5N1-es madárinfluenza elleni védőoltáshoz dolgozott ki.

    Ezt a vakcina kifejlesztésén dolgozó egyik tudós, Suresh Mittal, a Purdue Egyetem kutatója jelentette ki magyar idő szerint péntekre virradóan. A gyártás néhány hónap múlva indulhatna el a professzor szerint.

    Hirdetések

    A módszernek az a lényege, hogy az új influenzavírus egy génjét egy olyan közönséges náthavírussal juttatják be a szervezetbe, amely emberekben nem tud sokszorozódni és betegséget okozni. A szervezet az influenzavírus későbbi mutánsai ellen is védekezni tud majd.

    A Mittal által kidolgozott madárinfluenza-vakcina 3 különböző vírustörzs ellen is hatásos, amelyeket az elmúlt 7 év alatt különítettek el.

    A régebben sertésinfluenzának is nevezett új A/H1N1-es influenza elleni védőoltáson több más magán és állami kutatóintézet is dolgozik.  

    Kanadában is van áldozata

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Időközben Kanadában feltételezhetően az új A/H1N1-es influenzában halt meg egy idős asszony. A hírt a kanadai CBS tévé jelentette pénteken, de a közegészségügyi hatóságok még nem erősítették meg. Ha beigazolódik a gyanú, akkor Kanadában ez az első halálos áldozata az új vírusnak.

    A WHO a kormányoktól beérkezett hivatalos jelentések alapján 201 kanadai fertőzésről tud, de időközben az észak-amerikai ország már 214-re emelte a laboratóriumi tesztekkel igazolt esetek számát. Az új A/H1N1-es influenza - amelyet korábban sertésinfluenzának is neveztek - tovább terjed Latin-Amerikában. Pénteken a brazil egészségügyi minisztérium bejelentette az ország első 4 bizonyított fertőzését, Argentína pedig az elsőt.

    A 4 brazil fertőzöttből 3 Mexikóban járt, a negyedik pedig az Egyesült Államokban. Mindannyian fiatal felnőttek, és jól vannak. "A helyzetet teljes mértékben ellenőrzésünk alatt tartjuk, Brazíliában nem történt fertőzés, a páciensek mind külföldön kapták el a betegséget" - jelentette ki Jose Gomes Temporao egészségügyi miniszter.

    Brazíliában 93 másik személyt is vizsgáltak, de az ő tesztjeik negatívak lettek. Még 15 ember tesztjének eredményeire várnak. Brazíliában 72 óra alatt tudják diagnosztizálni az új inlfuenzát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Argentína első bizonyított fertőzöttje is Mexikóban kapta el a betegséget - jelentette be Graciela Ocana egészségügyi miniszter. A páciens április 25-én érkezett vissza Mexikóból, utána jelentkeztek nála a tünetek, és helyi idő szerint május 7-én engedték ki a kórházból gyógyultan.

    Délen kezdődik az influenzaszezon

    A déli féltekén most kezdődik a szokásos téli influenzaszezon. A szakértőket aggodalommal tölti el, hogy az új influenzavírus kezd a déli félgömbön terjedni, ahol kevesebb a fejlett, gazdag ország, mint az északin, ezért gyengébbek a közegészségügyi rendszerek, és ahol az új vírusból a hagyományos szezonális influenzákkal kombinálódva új változat keletkezhet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA