Megnőtt a csillagánizs iránti kereslet az influenza miatt

MTI
megjelent:

Közel 30 százalékkal emelkedett a csillagánizs nagykereskedelmi ára Kínában, miután kiderült, hogy a dél-kínai Kuanghszi Csuang Autonóm Területről származó fűszernövényből készül az influenza kezelésére használt gyógyszer egyik alapvető összetevője.

A H1N1-jelű influenzavírus elleni oltóanyag hiányában egyre többen keresik az influenza gyógyítására használt Tamiflu készítményt, amelynek oszeltamivir nevű hatóanyaga a vírus terjedésének megakadályozásával csökkenti a betegség lefutásának időtartamát.

A Roche svájci gyógyszergyár a Tamiflu gyártókapacitásának bővítése mellett döntött, miután a készítményből világszerte több mint 220 millió adagra érkezett rendelés. A bázeli gyár jelenlegi kapacitásával évente mintegy 400 millió adagot képes legyártani - nyilatkozta a Roche sanghaji szóvivője.

A termelés növelésével a gyógyszer legfontosabb nyersanyagának számító csillagánizs iránt is megugrott a kereslet.

A miniszter javasolta a csillagánizs használatát

A kínai konyha egyik legfontosabb fűszernövényét elsősorban a dél-kínai Kuanghszi Csuangban termesztik. Az autonóm területen található ültetvényeken március és május között szüretelt termés adja a világ csillagánizskészleteinek 85 százalékát.

Csen Csu kínai egészségügyi miniszter a múlt héten azt javasolta, hogy az új influenza elleni hatásos gyógymódként csillagánizzsal fűszerezzék a sertéshússal készült ételeket. A bejelentést követően a fűszer kiskereskedelmi ára a kilogrammonkénti 9 jüanról (281 forintról) 14 jüanra (437 forintra) emelkedett.

A kínai médiában megjelent beszámolókból azonban nem derül ki, hogy a hagyományos gyógyászatban már évszázadok óta görcsoldóként, gyomorerősítőként, illetve szélhajtóként ismert csillagánizs valóban kedvező hatást vált-e ki az influenzára.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.