• Több gyermek és fiatal hal meg balesetben, mint betegség miatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - balesetek, önakasztás, fulladás, égés, mérgezés és szülői gondatlanság miatt vész el a legtöbb gyermek és fiatal felnőtt élet: 24 éves korig több mint 300-an halnak meg évente ilyen okok miatt - hangzott el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján.

    Az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete ezért elkezdte a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv kidolgozását - jelentette be Páll Gabriella, az intézet főtanácsosa, a téma szakértője. 

    Hirdetések

    A tájékoztató aktualitását az indokolta, hogy a Európai Gyermekbiztonsági Szövetség május 6-án Strassburgban nyilvánosságra hozta több mint 20 európai ország gyermekbiztonsági helyzetértékelő jelentését.

     Haláloki statisztika Magyarországon

    Magyarország egészségügyi állapota alapján a világ országai között a középmezőnyben foglal helyet, azonban Európát tekintve egyike a legkedvezőtlenebb helyzetű országoknak. Haláloki statisztika Magyarországon >>

    Magyarország az elérhető 60 pontból 36,5-et kapott, ezzel közepes bizonyítványt ért el, és a vizsgált 24 ország között a 11. helyen szerepel. 

    A felmérés szerint, amely a www.childsafetyeurope.org honlapon elérhető, a legbiztonságosabb ország a gyermekek szempontjából Hollandia.

    A készülő magyarországi akcióterv a 0-24 éves korosztály véletlen baleseteinek megelőzését kívánja szolgálni, és tízéves időtartamra fogalmazza meg a célokat, külön kijelölve az első 3 év - 2010, 2011 és 2012 - feladatait és az eredmények mérésének módját.

    A megelőzés lenne az egyetlen megoldás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A program a legsúlyosabb kimenetelű baleseteket próbálja megelőzni, olyan területeken, mint a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek.

    Az MTI kérdésére Páll Gabriella elmondta, hogy a megelőzés érdekében nagyon fontos a szülők felvilágosítása, a védőnők és a háziorvosok szerepe, de legalább annyira lényeges a társadalmi felelősségvállalás is.

    A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés.

    A 4 éves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen balesetek vagy szülői gondatlanság miatt. Ilyen okok miatt 24 ezren kerülnek kórházba, és sokan szenvednek maradandó károsodást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

    Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent,hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

    A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek!

    Életveszélyes lehet az autóban a telefonhasználat!

    Akik nem kihangosítóval telefonálnak, vagy az ölükben tartják a telefont és úgy vezetnek, azok a saját és mások testi épségét is veszélyeztetik. Ma már a többféle kihangosító közül mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Az egészen egyszerűtől a tokba rejtett mágneses változatig.

    Életveszélyes lehet az autóban a telefonhasználat!

    Akik nem kihangosítóval telefonálnak, vagy az ölükben tartják a telefont és úgy vezetnek, azok a saját és mások testi épségét is veszélyeztetik. Ma már a többféle kihangosító közül mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Az egészen egyszerűtől a tokba rejtett mágneses változatig.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA