• Bemutatták az első amerikai arcátültetésest - Fotóval!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyar idő szerint szerdára virradóan bemutatták azt az asszonyt, akin az első amerikai arcátültetést végezték. A 46 éves kétgyermekes Connie Culp tavaly decemberben kapta meg egy elhunyt nő arcát.

    A páciensnek az arca 80 százalékát cserélték ki, csak a homloka, a felső szemhéja és az álla maradt a sajátja. Nemcsak puha szöveteket, hanem csontokat is kapott.

    Hirdetések

    A műtétet a Clevelandi Klinikán 11 sebész 22 órán át végezte a lengyel Maria Siemionow professzor vezetésével. Connie Culp nevét, személyét és sérülésének körülményeit eddig titokban tartották.

    Az asszonyt 2004-ben arcon lőtte a férje, aki utána magával is végezni akart. A lövés megsemmisítette az orrot, a szájpadlást.

    Fotó: huffingtonpost.com

    A feleség azóta csak csövön át tudott lélegezni és táplálkozni. A beteg 30 műtéten ment át az arcátültetés előtt. Most már önállóan képes enni és lélegezni. Igaz, az arca püffedt, és a beszédét is néha nehéz kivenni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A világon elsőnek a Clevelandi Klinika kapott engedélyt tejes arcátültetésre még 2004-ben.

    Az arcátültetés megítélésében sok a vita, mivel nem életmentő beavatkozásról van szó, és a legbonyolultabb minden transzplantáció közül.

    Az amerikai klinikát végül megelőzte a francia Jean-Michel Dubernard, ő 2005-ben végezte el az első részleges arcátültetést Isabelle Dinoire-on, akinek a kutyája marcangolta szét az arcát.

    A clevelandi kórház végezte viszont az első csaknem teljes arcátültetést, amelyben nemcsak lágy, hanem csontszöveteket is transzplantáltak.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Csökkent a kórházi fertőzések száma

    Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    Anya-lánya méhátületetés Svédországban

    A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

    Charla Nash arcátültetése - Fotóval!

    A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

    A teljes arcátültetés orvosi háttere

    2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor transzplantálták az orrot, az ajkakat, az arc bőrét, az arc mimikai izmait és az idegeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA