• H1N1: Jövő héten kezdődhet az oltóanyag gyártás Magyarországon

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tervek szerint jövő héten érkezhet meg a A/H1N1-es vírustörzs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi referencialaborjába, és ezzel megkezdődhet az ellenszérum elkészítése - mondta kedden az Országgyűlésben napirend előtt az egészségügyi miniszter.

    Székely Tamás azt ígérte: mire Magyarországra érkezik a járvány, addigra készen lesz a vakcina.

    Hirdetések

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint fertőtlenítéssel lehet.
    A szakminiszter elmondta azt is: az utolsó adatok szerint 1084 igazolt vírusos fertőzöttről tudnak a világban, összesen 20 országban - ebből 10 európai állam.

    A kontinensen Spanyolországban van most a legtöbb beteg, összesen 54. Székely Tamás hangsúlyozta: a magyar kormány a pandémiás tervnek megfelelően járt el a vírus megjelenése óta. Így például azonnal feltöltötték az esetlegesen szükséges gyógyszerekből a készleteket, amelyek jelenleg megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak - tette hozzá.

    A ferihegyi repülőtéren felszerelt hőkamerák előtt az üzembe helyezésük óta 3200 ember haladt el, és 97 gyanús személyt vizsgáltak meg, de egyikük esetében sem az új influenzáról volt szó.

    Korai még a járvány visszaszorulásáról beszélni

    Amerikai tisztségviselők szerint korai még kijelenteni, hogy már visszaszorulóban van a mexikói eredetű új influenza, noha egyes jelek arra utalnak, hogy a járvány nem olyan súlyos, mint amilyennek először gondolták. Elképzelhető, hogy a járvány a nyári melegben visszaszorul, de ősszel újra feltámadhat.

    Mindazonáltal az embereknek nem kell megijedniük attól, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elrendeli a világjárványra utaló, legmagasabb fokú riasztást a H1N1 vírussal kapcsolatban, mert a világjárvány szó csak a vírus földrajzi elterjedtségére utal, nem pedig annak veszélyességére.

    Egészségügyi szakértők szerint a járvány a következő hónapokban kiterjed a Föld déli féltekéjére is, ahol közeleg a tél, az influenza továbbadásának kedvező évszak. "Az influenza Ausztráliában legalább 1500-3000 ember halálát okozza minden évben. Ha azonban felbukkan egy új törzs, akkor ez a szám megugrik, mert az emberek nem immunisak ellene, mégha a kór nem is olyan veszélyes, mint amilyen a H5N1-es vírus okozta madárinfluenza" - mondta Bill Rawlinson, a sydney-i Walesi Herceg Kórház virológiai részlegének vezetője.

    H1N1 - több mint 1000 megbetegedés világszerte

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Több mint ezren betegedtek meg eddig világszerte az új típusú influenzában - közölte hétfőn az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

    Európában 79, Európán kívül 929, azaz világszerte 1008 megerősített fertőzésről tudnak - jelentette be az Európai Unió ügynökségeként működő ECDC. Az általa közölt adat eltér az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adataitól. A WHO szerint összesen 985 megerősített fertőzést regisztráltak eddig világszerte. A betegség halálos áldozatainak száma mindkét kimutatás szerint 26.

    A 79 európai fertőzött több mint felét (44) Spanyolországból jelentették. Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 megerősített fertőzést regisztráltak. A többi érintett országban csak szórványosan fordult elő egy-egy megbetegedés. Húsz gyanús európai esetet még vizsgálnak - tette hozzá a stockholmi székhelyű ECDC.

     

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

    Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

    Emmi: a kormány biztosítja a gyermekeknek szükséges oltóanyagot

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pedig pénteken kezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Influenzaszezon - A kismamák oltását ajánlják

    Az influenzaszezon közeledtével a kismamák és a gyermekvállalást tervezők influenza elleni oltásának fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek. A betegség a terhesség ideje alatt komoly, akár halálos szövődményeket is kiválthat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA