• Világjárvány: A sertésinfluenza terjedőben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Május első napján az alábbi hírek kerültek szerkesztőségünkbe a mostanában elhíresült A/H1N1 vírusról, vagy ismertebb nevén: sertésinfluenzáról.

    Ötre emelkedett a halottak száma a hollandiai Apeldoorn-ban

    Ötre emelkedett a hollandiai Apeldoornban a csütörtöki tragédia halottainak száma, miután csütörtökön este meghalt az öt súlyos sebesült egyike a kórházban. Összesen 13-an sebesültek meg.

    A Királynő napján tartott ünnepségsorozat részeként Beatrix királynő, trónörökös fia és annak felesége, valamint a királyi család néhány tagja egy nyitott buszban haladt lassú tempóban az éljenző tömeg mellett, amikor jármű mögött egy félig összetört, fekete személyautó száguldott el, majd elgázolva több embert, belerohant egy emlékműbe.

    Hirdetések

     Járványügyi zöld szám

    A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.
    A legfrissebb hírek szerint a 38 éves sofőr maga is nagyon súlyosan megsérült. A rendőrség azt közölte, hogy a férfi azt mondta nekik, hogy a királyi családot vette célba.

    A WHO szerint egyelőre nem indokolt a hatos riasztási szint

    Semmi sem indokolja jelenleg, hogy az ötösről hatos fokra kelljen felemelni a riasztási szintet. Ezt csütörtökön közölte az Egészségügy Világszervezet (WHO) Genfben, ahol a szervezet központja van.

    "Nincs olyan bizonyítékunk, amely indokolná, hogy a hatos szintre térjünk át, illetve hogy ilyen döntést azonnal meg kellene hozni" - közölte a WHO egészségügyi és biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese, Keiji Fukuda.

     A sertésinfluenza tünetei és terjedése 

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
    Az ENSZ egészségügyi szervezete szerdán emelte fel négyesről ötösre a riasztási szintet, ami azt jelezte, hogy a kiterjedt járvány esélye közeli, és egy régión belül két országban tartós a vírus terjedése. Ez jelenleg Mexikó és az Egyesült Államok. A WHO-nak két éve van hatfokozatú riasztási rendszere. Az utolsó, a hatos fokozat azt jelenti, hogy világjárvány van. 

    "Nem annyira veszélyes" a járvány, mint ahogyan az feltételezhető volt"

    "Szerencsére a vírus nem annyira agresszív, mint a madárinfluenza, amelynek 70 százalékos a halálozási aránya" - jelentette be pénteken a mexikói egészségügyi miniszter. Jose Angel Cordoba egyúttal megerősítette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a sertésinfluenza új vírusa miatt eddig 15 ember halt meg, és 328-an fertőződtek meg a kórral a közép-amerikai országban.

    A tárcavezető szerint az új, A (H1N1) influenza vírus ugyan jóval fertőzőbb mint a madárinfluenzáé, de azzal szemben könnyen gyógyítható - feltéve, hogy a kezelést a fertőzést követően hamar megkezdik. A mexikói hatóságok csütörtöki adatai szerint az új influenza vírusnak 12 halálos áldozata, és 300 fertőzöttje volt. Az egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy az esetek számának ugrásszerű emelkedése nem azt jelzi, hogy ilyen sokan kapták el a kórt hirtelen. Ehelyett a növekedés inkább annak tudható be, hogy a sok influenza-gyanús esetek vizsgálati eredményeit bizonyos késéssel kapták meg.

    A hét elején a mexikói kormány arról számolt be: 159 olyan esetről tudnak, amelynél "lehetséges", hogy a sertésinfluenza új vírusa okozta a páciens halálát. A mexikói egészségügyi miniszter pénteken egyúttal elmondta, hogy az új vírus a madárinfluenzán kívül a SARS vírusnál is kevésbé veszélyes. Az emberi légzőszervi betegségnek a 2002 novembere és 2003 júliusa közti világméretű járványa világszerte több mint 800 ember halálát okozta.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Influenzaszezon - A kismamák oltását ajánlják

    Az influenzaszezon közeledtével a kismamák és a gyermekvállalást tervezők influenza elleni oltásának fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek. A betegség a terhesség ideje alatt komoly, akár halálos szövődményeket is kiválthat.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA