• Eltérő vélemények a szűrővizsgálatokról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Angol és amerikai szakértők ismét megkérdőjelezték több, rendszeresen végzett orvosi szűrővizsgálat hatékonyságát és hasznosságát, rámutatva arra, hogy a tájékoztatók szinte kizárólag a vizsgálatok rendszeres elvégzésének fontosságát és előnyeit hangsúlyozzák, elhallgatják viszont a veszélyeket és hibalehetőségeket - írja a Lancet című orvosi folyóirat.

    Az egészségügyi szűrések célja, hogy az egészségesek közül kiemelje azokat, akiken a betegségnek még semmiféle tünete sem látszik, panaszuk sincsen, de szervezetükben már megindult a kóros folyamat, amelynek minél korábbi kezelése jobb eredménnyel végezhető el, mint a későbbi beavatkozásoké.

    Végül is olyan egyszerű a dilemma: a szűrővizsgálat kiderítheti az egyébként egészséges ember jövőbeli betegségét, akkor tehát miért is ne végeznék el? - indítja cikkét a nagy tekintélyű orvosi hetilap szerkesztősége.

    Hirdetések

    A folytatásban idézi két amerikai szakember most megjelent tanulmányát, amely szerint ha az emlőszűrést 50 éves életkorban elkezdik és legalább 15 éven át folytatják, akkor minden ezer, szűrővizsgálatra járó hölgy közül nem egészen két, emlőrák okozta halált el lehet kerülni.

    Stephen Duffy angol kutató az amerikai John Keen és James Keen számításait más adatok fölhasználásával később úgy módosította, hogy ezer, másfél évtizeden keresztül rendszeresen emlőszűrésre járó nő közül nem is kettő, hanem akár három halálát lehet kivédeni a szűréssel.

    Fontossága az életkorral együtt nő

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A szűrővizsgálat életet megóvó előnyei a hölgyek életkorának előrehaladtával arányosan növekednek, vagyis a szűrés kihagyása esetén az emlőrák okozta halálozás kockázata megugrik.

    Ha 15 év alatt minden ezer, szűrésre járó nő közül kettő-három élete megóvható, akkor a módszer átlagos hatékonysága 0,034 százalék, ami azt jelenti, hogy egy élet megmentéséhez 2970 nőn kell elvégezni a szűrővizsgálatát.

    A kutatók megmentett életnek azt tekintették, ha olyasvalaki gyógyult meg, aki a rosszindulatú daganat következtében, a szűrővizsgálat elvégzése nélkül meghalt volna. 

    A szakértők számításai szerint az átlagos, 20 százalékos kockázatcsökkenés esetén a 40 esztendős nők túlélési esélye 99,52 százalékos, ha nem járnak szűrővizsgálatra. Ha elmennek, az esély 99,62 százalékosra nő.

    Valószínűség-számítás alapján ez azt jelenti, hogy az emlőszűrés a nők túlélési esélyét 0,1 százalékkal képes fokozni.

    (MTI)

     
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA