A francia nők között van a legtöbb krónikusan sovány

Független Hírügynökség
megjelent:

Európában a franciáknál van a legtöbb orvosi értelemben is alultáplált nő, de az ilyeneknek csak a fele tartja magát soványnak, derül ki a Francia Demográfiai Kutatóintézet tanulmányából.

Más európai országokban fordított a helyzet: Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Portugáliában sokkal több az olyan nő, aki csak hiszi magát soványnak.

A kutatásvezető, Thibaut de Saint Pol szerint ez azt mutatja, hogy a franciák sokkal kisebb súlyt tekintenek ideálisnak. Ha egy francia, aki kövérnek érzi magát, elmenne az Egyesült Államokba, ott már valószínűleg nem érezné magát kövérnek, tette hozzá.

Túlsúlyos férfiak

A tanulmány szerint a nemek között is nagy a különbség. Nyugat-Európában - Franciaország és Hollandia kivételével - a férfiak átlagsúlya mindenütt abban a tartományban van, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már túlsúlynak tekint.

A nők viszont csupán három országban lépik át ezt a határt: Nagy-Britanniában, Görögországban és Portugáliában.

Franciaország az egyetlen ország, amelyben mind a férfiak, mind a nők stabilan a normál súlykategóriában vannak. És az egyetlen, amelyben a nőknek több mint 5 százaléka alultáplált.

A túlsúly elfogadhatatlan?

A nők és a férfiak nem azonosan ítélik meg saját soványságukat vagy kövérségüket. A férfiak a soványságukkal elégedetlenek, a túlsúlyukat viszont nem tekintik problémának. A nők számára viszont az alultápláltságuk nem fogyatékosság, a túlsúly viszont elfogadhatatlan. Ez különösen szembeötlő Franciaországban.

A nők a saját testüket a szépséggel társítják, a szépség viszont egyenlő a soványsággal. A férfiak ezzel szemben a testben az erőt tartják a legfontosabbnak, és számukra a súly azonos az erővel. Ez annál inkább igaz, mennél lejjebb megyünk a gazdasági és társadalmi létrán - állapította meg a francia kutatásvezető.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.