• A túlsütött hús növeli a rák kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata - állítják egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Rákkutató Szövetség denveri kongresszusán számoltak be.

        "Kutatásaink újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy érdemes alacsonyabb fokozatra állítani a grillsütőt. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlsüssük, megpörköljük a húst, vagyis ily módon csökkenthetjük a hasnyálmirigyrák rizikóját" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Kristin Anderson, a University of Minnesota kutatója.

        Hirdetések

        Kristin Anderson már hosszabb ideje foglalkozik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganataival. "Szeretnék valamilyen megelőzési módszert kidolgozni, mert a hasnyálmirigyrák esetében igen korlátozottak a gyógyítás lehetőségei. E daganatféleség esetében gyakori a hirtelen bekövetkező végzetes kimenet" - hangsúlyozta a kutató.

         A megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet, például heterociklikus aminokat tartalmaz. Sok olyan tanulmány született, amely egyértelműen kimutatta e vegyületek és a rák kockázata közötti összefüggést, bár a vizsgálatok többsége az emberek elbeszélésén alapult, akik étrendjüket ismertették a tudósokkal.

        Kristin Anderson csapata a vizsgálatokat 62 ezer egészséges önkéntessel kezdte, és folyamatosan dokumentálta, hogy mivel táplálkoznak.

        Kilenc év leforgása alatt a résztvevők közül 208 személynél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Amikor a résztvevőket öt csoportra osztották annak függvényében, hogy mennyi grillezett húst, például hamburgert fogyasztanak, kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedők ették a legtöbbet.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

         

        "Azt találtuk, hogy azoknál, akik a jól átsült húst preferálták, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint azok esetében, akik a steak "véresebb" változatát kedvelik vagy egyáltalán nincsenek oda a grillezett húsokért. Akik a legtöbb jól átsütött húst fogyasztották, azoknál 70 százalékkal magasabb a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata" - emelte ki Kristin Anderson.

        Egy másik tanulmány viszont, amelyről szintén a denveri kongresszuson számoltak be, nem talált összefüggést a grillezett húsok és a vastagbélrák kockázata között.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

        A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

        Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

        Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

        A három leggyorsabb daganat

        A rák hazánkban évente mintegy 35 000 ember haláláért felelős, a számadatok szerint a diagnosztizált betegek mintegy fele veszti életét, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal az áttétek kialakulása a legtöbb esetben megelőzhető lenne.

        Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

        A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk, a tudomány folyamatosan dolgozik azon, hogyan lehetne még biztonságosabb módszereket kidolgozni a betegség időben való felismerésére.

        5 érv a kolonoszkópia mellett

        A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) nem tartozik a legkedveltebb vizsgálatok közé, holott a leghatékonyabb daganatszűrő és akár megelőző eljárások egyike. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus érvelt az eljárás mellett.

        Ismerje meg a vastagbélrák rizikófaktorait!

        A vastagbéldaganatok húszból egy embert veszélyeztetnek. Bizonyos életmódbeli tényezőkkel és időnkénti szűréssel azonban jó eséllyel megelőzhetőek a súlyos következmények.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA