A túlsütött hús növeli a rák kockázatát

MTI
megjelent:

Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen túlsütött vörös húst fogyasztanak, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata - állítják egyesült államokbeli kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Rákkutató Szövetség denveri kongresszusán számoltak be.

"Kutatásaink újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy érdemes alacsonyabb fokozatra állítani a grillsütőt. Ezzel elkerülhetjük, hogy túlsüssük, megpörköljük a húst, vagyis ily módon csökkenthetjük a hasnyálmirigyrák rizikóját" - hangsúlyozta a vizsgálatot irányító Kristin Anderson, a University of Minnesota kutatója.

Kristin Anderson már hosszabb ideje foglalkozik a hasnyálmirigy rosszindulatú daganataival. "Szeretnék valamilyen megelőzési módszert kidolgozni, mert a hasnyálmirigyrák esetében igen korlátozottak a gyógyítás lehetőségei. E daganatféleség esetében gyakori a hirtelen bekövetkező végzetes kimenet" - hangsúlyozta a kutató.

A megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet, például heterociklikus aminokat tartalmaz. Sok olyan tanulmány született, amely egyértelműen kimutatta e vegyületek és a rák kockázata közötti összefüggést, bár a vizsgálatok többsége az emberek elbeszélésén alapult, akik étrendjüket ismertették a tudósokkal.

Kristin Anderson csapata a vizsgálatokat 62 ezer egészséges önkéntessel kezdte, és folyamatosan dokumentálta, hogy mivel táplálkoznak.

Kilenc év leforgása alatt a résztvevők közül 208 személynél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Amikor a résztvevőket öt csoportra osztották annak függvényében, hogy mennyi grillezett húst, például hamburgert fogyasztanak, kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedők ették a legtöbbet.

"Azt találtuk, hogy azoknál, akik a jól átsült húst preferálták, 60 százalékkal magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint azok esetében, akik a steak "véresebb" változatát kedvelik vagy egyáltalán nincsenek oda a grillezett húsokért. Akik a legtöbb jól átsütött húst fogyasztották, azoknál 70 százalékkal magasabb a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának kockázata" - emelte ki Kristin Anderson.

Egy másik tanulmány viszont, amelyről szintén a denveri kongresszuson számoltak be, nem talált összefüggést a grillezett húsok és a vastagbélrák kockázata között.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.