• Egyre nagyobb az egészségügyi szakadék az ország egyes régiói között

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hátrányosabb helyzetű régiókban élők tíz évvel rövidebb életre számíthatnak, mint a szerencsésebb országrészben élők - olvasható a Népszabadságban. A szakember szerint a lakhatási körülmények, az iskolázottság és az életmód együttesen felelősek a tragikus mutatókért.

    Egy most készült kutatás szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő, 65 évnél idősebb nők közül tízből kilenc, és a náluk fiatalabb nők harmada is szenved valamelyik keringési betegségben. Ez pedig éppen a duplája annak, amit tíz évvel korábban mértek ugyanitt.

    Hirdetések

    A magas vérnyomás a fiatalok körében szintén kétszer gyakoribb ma, mint 1998-ban volt. Hajdú, Heves és Szabolcs megyében a legidősebb férfiak 60, és a nők 70 százaléka szenved ebben a betegségben, míg a fiatalabb korosztályból minden harmadik embernek magas a vérnyomása.

    A szélütés is több mint kétszer gyakoribbá vált a 35 évnél idősebb szabolcsi férfiak körében. Ugyancsak Szabolcsban a cukorbetegség előfordulása a két és félszeresére, míg a nőknél a kétszeresére nőtt.

    Az adatok még a vizsgálat készítőit is megdöbbentették

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ádány Róza, a Debreceni Egyetem tanszékvezető professzora, a kutatás vezetője szerint az egészségi állapotban észlelhető egyenlőtlenségek a társadalmi-gazdasági fejlettség egyenetlenségei mellett az egészségügyi ellátás területileg eltérő színvonalával, elérhetőségével és a megelőzés hiányosságaival magyarázhatók.

    Sok kistelepülésnek nincs is családorvosa, és az egészségügyi ellátás igénybevételének komoly akadályai vannak. Azokon a településeken pedig, ahol magas a roma lakosság aránya, rosszabbak a halálozási mutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA