• A neandervölgyi asszony szülőcsatornája más volt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A neandervölgyi ősasszony szülőcsatornája eltért a mai nőkétől, ám a szülés valószínűleg éppen olyan bonyolult volt, mint manapság.

    Egy neandervölgyi medencecsontjának megkövült darabkáit használták fel a kutatók, hogy a szülőcsatornát rekonstruálják, és megállapították, hogy alakja eltért a mai emberétől - olvasható a LiveScience.com tudományos portálon az amerikai tudományos akadémia kiadványában (PNAS) kedden megjelent tanulmány alapján.

    Hirdetések

    A neandervölgyiek 130.000-től 30.000 évvel ezelőttig éltek az ember elődjével egyidőben. A most felhasznált kövületeket Izrael területén, Tabunban fedezték föl az 1930-as években.

    Tim Weaver, a davisi Kalifornia Egyetem paleoantropológusa és Jean-Jacques Hublin, a német Max-Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója orvosi CT-vel, számítógépes tomográffal készített képet a kövületekről. A felvételt azután digitális technikával egészítették ki, statisztikai modell segítségével becsülték meg a formákat, méreteket, így alkották meg a hiányzó részek képét.

    Egyenes úton jöttek a világra

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók megállapították, hogy míg a mai embernél oldalirányban a tetején a legszélesebb a szülőcsatorna, majd az alján elölről-hátra irányban a legnagyobb átmérőjű, addig a neandervölgyinél a szülőcsatorna teljes hosszában oldalirányban kínálta a legnagyobb teret. Ez azt jelenti, hogy míg ma a babáknak forogniuk kell, hogy meglássák a napvilágot, addig a neandervölgyi újszülöttnek "egyenes útja" volt kifelé az anyaméhből.

    Bár a két faj szülőcsatornája más formájú, mérete nagyjából azonos, és az újszülöttek méretét is körülbelül egyformára becslik a kutatók. Ebből arra következtettek, hogy a szülés ugyanolyan nehéz lehetett, noha mechanizmusa különbözött.

    Azt, hogy a szülőcsatornában csavart kell megtennie a modern ember utódainak, korábban a nagy agy- és fejmérettel magyarázták a szakemberek. A mostani kutatás azonban ezt nem támasztja alá, mert mint Weaver elmondta, a neandervölgyieknek szintén nagy fejmérete volt, ennek ellenére más mechanizmussal zajlott a szülés. "Ha meg akarjuk magyarázni a forgással zajló szülést, valami más okkal kell előrukkolnunk, mintsem nagyobb agyunkra hivatkozunk" - tette hozzá Weaver.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Szex és terhesség - Mit szabad és mit nem?

    A terhesség felkeltette az érdeklődését a szex iránt? Vagy ez az utolsó dolog, ami eszébe jut? Bárhogy is legyen, íme néhány dolog, amit tudnia kell a terhesség alatti szexuális életről.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Gátmetszés vagy gátvédelem? - Érvek és ellenérvek

    A gátmetszés alkalmazása a XX. század elején terjedt el. Célja a hüvelybemenet és végbél közti rész (a gát) megóvása a szülés során. Egyes országokban még ma is elenyésző számú esetben alkalmaznak gátmetszést. Miért tartja ma sok kismama a szülés legfélelmetesebb részének, miért vált ki ez a téma oly sok vitát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA