• Mikroagyvérzéseket okozhatnak a véralvadásgátlók

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az aszpirin vagy más véralvadásgátló szer az időseknél kis mértékű, alig érzékelhető vérzéseket okozhat az agyban - állapította meg egy friss holland tanulmány.

    Az Archives of Neurology című orvosi lapban közölt kutatási beszámoló szerint ezeket a "mikroagyvérzéseket" mágnesrezonanciás képalkotó berendezéssel mutatták ki.

    Hirdetések

    Azoknál az időseknél, akik szedtek aszpirint vagy más véralvadásgátlót, sokkal gyakoribbak voltak az ilyen kis vérzések, mint azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek véralvadásgátlóval.

    A tanulmány szerint a mikrovérzések lényegesen erősebbek voltak azoknál, akik nagy dózisban szedték az aszpirint.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Az aszpirint gyakran alkalmazzák véralvadásgátlóként időseknél szívbetegségek kezelésére vagy megelőzésére. A tanulmány keretében a rotterdami Erasmus MC klinika kutatói 1.062 beteget vizsgáltak meg, akiknek átlagos életkora 70 év volt.

    A tanulmány szerzői felvetik kérdést, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél előfordul az agyi mikrovérzés, az aszpirin nem növeli-e a súlyosabb következményekkel járó agyvérzés kockázatát.

    A szerzők elismerik, hogy sok szívinfarktusos vagy sztrókos betegnél a véralvadásgátlóknak nagyobb az előnyük, mint a hátrányuk, de arra a következtetésre jutnak, hogy egyes betegeknél "bizonyos gyógyszerek esetében eltérő lehet a kockázatok és az előnyök aránya, ... és ez befolyásolhatja a kezelésre vonatkozó döntéseket".

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed!

    A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista azonban felhívja a figyelmet bizonyos tényezőkre, melyek betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében.

    Trombózis fogamzásgátlótól?

    Kevesen tudják, milyen összefüggés lehet a hormonális fogamzásgátlás és a trombózis kialakulása közt, holott dr. Demjén László, nőgyógyász szerint egy egyszerű vizsgálattal kiszűrhető azoknak a nőknek a köre, akiknek a trombózis-hajlam miatt más megoldást kell találniuk.

    Az aszpirin és amit nem tudunk róla

    Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről? Azonban, még ha - vény nélkül kapható gyógyszer lévén - gyakran is használjuk, sok mindent nem tudunk róla.

    Aszpirin - Tények és tévhitek

    Gyakran hallani kisebb betegségre panaszkodó ismerőseimtől, nem vettem be gyógyszert, csak egy aszpirint. Több mint 100 éve hűséges társunk ez a szer, már magyarosan és kisbetűvel írjuk, még recept se kell hozzá, ezért feledkezünk meg róla, hogy megkérdezzük orvosunkat vagy gyógyszerészünket.

    Szívünk ügye az egészség

    A szívünk az egészségünk központja, amelynek már egy kis meghibásodása is nagy hatással lehet teljes szervezetünkre. Hazánkban kimagasló azon betegek száma, akik érintettek valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben, ezért szeptember 29-én a Szív Világnapján a szív-érrendszeri megbetegedések veszélyeire, és egészségünk megőrzésére hívják fel a figyelmünket.

    Pitvarfibrilláció: Vegye észre a tüneteket, és mentsen életet!

    A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen panasza, különösen akkor, ha a szívfrekvenciája normális tartományban található. Az akár életveszélyes állapotot, szélütést előidézni képes ritmuszavar felismerése után, a mai innovatív vérrögoldó terápiáknak köszönhetően a szélütés kialakulása hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Tudjon meg többet a betegségről és ismerje fel időben a tüneteket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA