• Halálos ánizspálinka

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az utóbbi három héten tizenegy ember - köztük három német diák - halálát okozta pancsolt szeszesital Törökországban.

    Az ankarai mezőgazdasági minisztérium szombati közleménye szerint a tragikus esetek nyomán szigorították a hatósági ellenőrzést a szeszesitalokat forgalmazó boltokban, szállodákban és vendéglátóipari egységekben.

    Hirdetések

    Az intézkedés súlypontját Bursa és Antalya tartományok képezik. A halálesetek túlnyomó többsége e két régióban történt.

    Különösen nagy port vert fel a német diákok esete. Osztálytársaikkal együtt Antalyában vakációztak márciusban, egy esti szállodai iddogálás után egyikük eszméletlenül esett össze. A kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani a 17 éves fiúnál.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Két társa kómában volt, amikor repülőgépen Lübeckbe szállították őket. Mindketten visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedtek, és néhány nappal később meghaltak. A vizsgálat kiderítette, hogy a diákok által fogyasztott tömény szeszesital jelentős arányban tartalmazott (mérgező) metilalkoholt.

    Mint az ARD televízió helyszíni beszámolójában elhangzott, hogy a gazdasági válság és a csökkenő forgalom költségeik mérséklésére szorítja a török vendéglátó helyeket, szállodákat. A takarékoskodás egyik lehetősége a forgalmazott italok olcsóbb forrásból történő beszerzése.

    Veszélyes az olcsó szesz

    Az árral párhuzamosan azonban csökken az italok megbízhatósága, mivel az olcsó áruk előállítói sok esetben kétes adalékok (például metilalkohol) hozzáadásával hígítják a nedűket, ami súlyosan veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

     Fontos tudni!

    A metil-alkohol fontos tulajdonsága, hogy a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a metanol lenyelésén kívül a bőrre cseppenése és párolgó gőzének belélegzése is súlyos egészségkárosodást okoz! Bővebben a metil-alkohol mérgezésről>>

    Az antalyai tartomány szállodáiban járt ellenőrök idén 29 esetben találtak szabálysértésre utaló jeleket, többek között metilalkohollal kevert szeszesitalokat.

    Törökországban viszonylag gyakoriak a pancsolt alkohol okozta tragédiák. Legutóbb 2005-ben volt példa hasonló mértékű alkoholmérgezésre.

    Akkor három személyt ítéltek egyenként 8 évi börtönbüntetésre, miután az általuk forgalomba hozott pancsolt raki (ánizspálinka) 22 ember halálát okozta.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Nagy mennyiségben a vas is mérgező - Vasmérgezés

    Talán nincs olyan otthon, amelyben ne lenne megtalálható legalább egy fajta táplálékkiegészítő. A marketingfogások tengerében azonban eltűnik a túladagolásból származó veszélyek taglalása. Nagyobb dózisban a vas különösen veszélyes lehet - akár heveny, akár idült túladagolásról van szó.

    A szén-monoxid-mérgezés tünetei és megelőzése

    A szén-monoxid (CO) egy színtelen, szagtalan gáz, fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, benzin stb.) tökéletlen égésekor keletkezik. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

    Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

    A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom kapcsolódási pontoknál kifejtett hatása révén gátolja az ingerületátvitelt, mely révén közepestől súlyos fokig terjedő, akár halálhoz vezető bénulásokat idézhet elő a szervezetben.

    Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük

    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.

    Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei - Orvosi esetbemutatás

    Évek óta migrénben szenvedő 30 éves nőbeteg féloldali fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, szokatlan levertséggel, fáradtsággal keresi fel a háziorvosi rendelőt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA