Majdnem a lábába "került" a grapefruitdiéta

Független Hírügynökség
megjelent:

Kis híján amputálni kellett a lábát egy amerikai nőnek, akinél a napi grapefruitdiéta miatt veszélyes vérrög keletkezett. Erről a Lancet című brit orvosi lap számolt be pénteken.

A 42 éves nő 2008 novemberében került kórházba a Csendes-óceánparti Washington állam fővárosában, Olympiában. Légszomja volt, szédült, nehezen járt. Az ultrahangvizsgálat nagy vénás vérrögöt talált a bal lábban.

Fennállt a veszély, hogy elveszíti a lábát, de az orvosok véralvadásgátlót juttattak közvetlenül a vérrögbe, és így sikerült azt biztonságosan feloldaniuk.

Utóbb kiderült, hogy az asszony előző napon viszonylag hosszú időn, másfél órán át vezetett, naponta szedett ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát, és egy olyan génvariánsa volt, amely rendellenes vérrögképződésre hajlamosít. Mindhárom körülmény jól ismerten mélyvénás trombózist okozhat.

A grapefruitfogyasztás - mire kell odafigyelni?

A grapefruitfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. Mely gyógyszerek hatását módosítja a grapefruit?>>

De az "utolsó csepp a pohárban" az lehetett, hogy a páciens három nappal korábban fogyókúrázni kezdett, és ennek keretében minden reggel megevett egy grapefruitot.

Ismeretes, hogy a grapefruit leve hatástalanítja a CYP3A4 jelű enzimet, amely a fogamzásgátló ösztrogén hormont bontja. Az ösztrogén viszont fokozza a vér alvadását, azaz a rögképződést. Ha tehát nem bomlott le az ösztrogén, akkor fokozódott a vérröképződési hajlam.

A grapefruit leve csak lassan bomlik le, ami azt jelenti, hogy mindennapi bevitel esetén a hatása halmozódik. Vagyis a fogyókúra harmadik napján a nő szervezetében az ösztrogénszint már a normálisnak a sokszorosa lehetett, ami elősegítette a vérrög kialakulását.

A mélyvénás trombózis rizikófaktorai

A mélyvénás trombózist szokták a repülőgépek turistaosztályának betegségeként is nevezni, mivel a szűkös helyen órákon át mozdulatlanul ülőknél könnyebben lép fel.

Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy egyébként bármilyen helyzetben keletkezhet trombózis, ha tartósan behajlított lábbal ülünk, akár autóban, akár munkahelyen vagy otthon.

A vérrögképződési hajlamot fokozzák a fogamzásgátló tabletták és örökletes tényezők.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.