• Precedens értékű lehet a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere

    Szerző:
    WEBBeteg

    Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön - közölte a védő, Lichy József ügyvéd az MTI-vel.

    Az ügyészség azért vádolja súlyos egészségromlást okozó testi sértéssel a férfit, mert feleségét és barátnőjét megfertőzte HIV-vírussal.

    Hirdetések

    Az egy éve lezárult elsőfokú eljárásban a BKKB felmentette a vádlottat, mert nem állapítható meg, hogy tőle fertőződtek meg a sértettek. De ezen túlmenően a betegség értékelésével kapcsolatban is komoly kérdőjelek merültek fel, hiszen a HIV-fertőzöttség nem azonos az ebből kialakult AIDS elnevezésű tünetegyüttessel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Precedens értékű lehet a per

    A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság döntését és új elsőfokú eljárás lefolytatására visszaadta az ügyet a BKKB-nek azzal, hogy az egész bizonyítási eljárást, az orvos szakértők és a tanúk meghallgatását ismételje meg.

    Lichy József ügyvéd elmondta: csütörtökön a bíró erkölcsi okból zárt tárgyalást rendelt el.
    A védő kifejtette: az ügy megítélése erős szélsőségek között mozoghat, hiszen míg a védelem álláspontja szerint nem történt bűncselekmény és a felmentés indokolt, addig az ügyészség súlyos egészségromlást okozó testi sértés miatt emelt vádat. A minősítés körében akár még az emberölés kísérlete is felmerülhet.

    A következő tárgyalásra júniusban kerül sor és az ügyvéd szerint ősszel megszülethet az új elsőfokú ítélet. De ezt az eljárást valamelyik oldal minden bizonnyal elviszi a Legfelsőbb Bíróságig, hiszen az ügynek nincs bírósági gyakorlata, precedens értékűnek tekinthető.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

    Hatékony gyógyszerkombinációval a HIV-beteg nem fertőzi tovább környezetét

    A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, annak a vérében és más testváladékaiban sem kimutatható a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

    A HIV/AIDS megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek pályázhatnak támogatásért

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 15 millió forintos keretből pályázatot hirdetett a HIV/AIDS megbetegedések megelőzésében szerepet vállaló civil szervezetek számára.

    Orvosi műhibák, kártérítési perek - Interjú Dr. Erdős György ügyvéddel

    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet, akinek az irodája immár 16 esztendeje foglalkozik műhibaperekkel. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA