• Amit a B1-vitaminról tudni kell

        Szerző:
        WEBBeteg

        A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A B1-vitamin vízoldékony, vagyis a szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására emiatt folyamatosan szükség van.

        B-vitamin teszt

        Töltse ki B-vitamin tesztünket!

        Szintetikus származéka, a benfotiamin is forgalomban van, mely zsíroldékonyabb, ezért több tud belőle felszívódni, hasznosulni és raktározódni.

        A B1-vitamin szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimekhez szükséges. Megnő az igény rá, ha az energia elsősorban szénhidrátból származik.

        Hiányának leggyakoribb oka a krónikus alkoholizmus, mivel a nagy mennyiségű alkohol lebontása megnöveli a B1-vitamin igényt, valamint a hiányos táplálkozás miatt csökken a bevitt mennyiség, sőt az alkohol még gátolja is a B1-vitamin felvételét.

        Nőhet az igény az anyagcsere fokozódásakor, gyomor-bélrendszeri zavarok esetén, valamint terhességben. Az idegrendszer és a szív különösen érzékeny a B1-vitaminhiányra, ugyanis ezekben a sejtekben nagyon gyors az anyagcsere.

        Hirdetések

        A B1-vitamin hiányának tünetei

        Hiánya esetén először étvágytalanság és gyomor-bélmozgás lassulása, megszűnése jelentkezik. Súlyos hiány esetén a beriberi nevű betegség fejlődik ki, mely ödémával, szív-érrendszeri tünetekkel és szívelégtelenséggel járó súlyos idegrendszeri károsodás.

        1929-ben Nobel-díjjal jutalmazták azt az orvost, aki felfedezte, hogy a hántolt főtt rizs fogyasztása vezet a beriberi kialakulásához, és kutatásai nyomán rájött, hogy a hántolatlan rizs héjában lévő értékes anyag megelőzheti ezt a bajt.

        Ezek a megfigyelések vezettek a vitaminok felfedezéséhez. Sok élelmiszerben megtalálható a B1-vitamin, többek között élesztőben, sertéshúsban, gabonapehelyben, karfiolban, burgonyában, narancsban, és tojásban. A napi szükséglet körülbelül 2 mg, de ettől nagyobb mennyiségben fogyasztva sem okoz semmilyen túladagolási tünetet.

        Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?

        Tudta?


        Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.

        Mivel a szervezetnek elsősorban a szénhidrátbevitel összefüggésében van szüksége a B1-vitaminra, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin felszívódási aránya, és a rendszeres alkoholfogyasztás is jelentősen növeli a szükségletét. B1-vitamin fokozott fogyasztásánál a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell.

        Javasolt napi bevitel (mg):

        • 0-6 hónap 0,3;
        • 7-12 hónap 0,5;
        • 1-3 év 0,7;
        • 4-6 év 0,9;
        • 7-10 év 1,2;
        • 11-14 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
        • 15-18 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
        • 19-30 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
        • 31-60 év 1,2 (nő) 1,3 (ffi);
        • 60 év felett 1,1 (nő) 1,3 (ffi);
        • Terhesség 1,5;
        • Szoptatás 1,6;
        • Nehéz fizikai munka 2;
        • Stressz 1,4;
        • Dohányzás 1,4;
        • Alkoholfogyasztás 1,8;
        • Menopauza 1,2"

        Milyen táplálékokban található meg?

        Az emberi szervezet számára a legjobb B1-vitamin forrás a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

        Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

        • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 mikrogramm;
        • zöldség, gyümölcs: 15-300 mikrogramm;
        • dió, olajos magvak: 100-2020 mikrogramm (felső érték a napraforgó);
        • vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 mikrogramm;
        • húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 mikrogramm;
        • halak: 20-100 mikrogramm;
        • tej: 50-180 mikrogramm;
        • ojás: 50-150 mikrogramm.

        Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

        Forrás: WEBBeteg összeállítás
        Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

        Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az orvos válaszol.

        Crouzon-szindróma

        Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

        A vérszegénység tünetei

        Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

        A lábgomba kialakulása

        A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

      •  





        Hozzászólások (0)