• Hogyan kerüljük el az óraátállítás miatti stresszt?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás, 2-kor 3-ra állítjuk az órákat. Hogy ez ésszerű és valóban gazdaságos megoldás-e napjainkban, erősen vitatott - minden esetre tény, hogy biológiai óránkat megzavarja és sokunk számára kritikus megterhelést jelent az átállás. Ilyenkor nem csak az órát, a szervezetünket is át kell állítani!

    Az óra átállítással szervezetünk napi ciklusa felborul és ez akár egy hét is lehet, mire helyreáll. Egy órával kevesebbet alszunk, és ha nem figyelünk oda, megszenvedjük ezt a néhány napot. Sokszor észre sem vesszük, hogy egy-egy ideges gesztusunk, hirtelen felcsattanásunk mögött a kialvatlanság lappang.

    Ez rövidtávon fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, hosszú távon azonban szív és érrendszeri megbetegedésekhez, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet és gyakran az elhízás hátterében is e probléma áll.

    Hirdetések

    Mit tehetünk, hogy minél kisebb stressz érje szervezetünket?

    Ne egyszerre akarjunk egy teljes órát ugrani, bontsuk ketté az átállást. Feküdjünk le szombat este fél órával korábban, mint szoktunk, s vasárnap reggel keljünk szintén fél órával korábban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Reggeli után tegyünk egy nagy sétát kint a szabadban, s a vasárnapi főétkezéseinket is kezdjük félórával korábban. Vasárnap este még egy fél órával korábban bújjunk ágyba, így kisebb teher szervezetünk számára a hétfői korábbi ébredés.

    A pihentető,jó alvás érdekében lefekvés előtt vegyünk egy illatos forró fürdőt, hallgassunk pihentető lágy zenét, lazítsunk - így gördülékenyebben vészeljük át az átállást anélkül, hogy morcosan, gyűrötten ébrednénk - javasolja Nagy Gyöngyi, a Naturhome.hu alvástanácsadója.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA