• Cukoradó, sóadó, zsíradó? Adóval gyógyítani

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás megelőzése végett sokfelé mérlegelik az egészségtelen élelmiszerek megadóztatását. New York államban a tervek szerint 2009. június 1-től 18 százalékos, új adó terheli a cukortartalmú üdítő italokat és ezt a gazdasági válság megoldásához is fontos lépésnek szánják.

    Cukoradó már a 18. században is létezett: az angol parlament 1764-ben megadóztatta azokat a cukor- és melasz szállítmányokat, melyek nem a brit világbirodalomból származtak. Most másról van szó. David Paterson, New York kormányzója javasolta tavaly decemberben, hogy minden cukros üdítőital után fizessen gyártó és  forgalomba hozó cég egyaránt, mert a gyermekkori elhízás ellen minden eszköz fölhasználása, még új adók bevezetése is szükséges lehet.

    Hirdetések

    A törvény benyujtása előtt alapos számításokat végeztek. Ha New York államban ezt elfogadják, várhatóan öt százalékkal csökken a cukros üdítők eladása. Ettől kevesebb lesz a kövér gyerek. Gyártók és kereskedők a többletköltséget biztosan a vásárlókra terhelik, de ha ezt a pénzt az egészségügyi ellátás javítására kell költeni, már az első évben 404 millió dollárral növekszik az egészségügyi költségvetés.

    Nem új ötlet

      Koleszterintáblázat

    Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen
    Az érv, hogy okos adóztatással a lakosság egészsége is javítható, egyáltalán nem új. A világ egyik legpatinásabb orvosi lapja, a Lancet szerkesztőségi közleményben foglalkozik ezzel a kérdéssel. Dánia, Franciaország, Új-Zéland és az Egyesült Királyság is tárgyalta az egészségügyi adó, illetve az abból származó bevétel megfelelő támogatásra fordított összegének hasznosságát.

    A fogalom, amit ma a legtöbb országban "zsíradó" néven emlegetnek, megfelel annak az adókivetési logikának, ami a cigarettára vagy az alkoholra háruló többletbefizetés. Aki rágyújt vagy szesztől kíván jobb hangulatba kerülni, fizessen érte! Ha ez mind többe kerül, sokan inkább lemondanak róla, mintsem olyanra költsenek, amit már megfizethetetlenül drágának tartanak.

    Csökkenhet a szív- és érrendszeri halálozás

     Miért káros a koleszterin?

    A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. A folyamat végpontja a szerv funkcionális károsodása. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak és az adott célszerv károsodását okozzák.
    A szakértők szerint a cukros üdítőitalok, vagy a sós sültkrumpli és a hozzá tartozó, zsíros hamburger fokozódó adóztatása jelentősen könnyítheti a testsúlymérlegek terhelését. A drágább, egészségtelen étel-ital csökkenő fogyasztása hatalmas költségtehertől mentesíti az egészségügyet.

    A cukoradó javaslóinak számítása szerint csak New York államban az elhízás okozta betegségek kezelése évente 6,1 milliárd dollárba kerül. De ez csak a pénzügyi teher. Az igazi érv az, hogy a jól bevezetett adó eredményeként a szív- és érrendszeri halálozás 3200-al volna kevesebb évente.

    Kutatók szerint a jól kidolgozott adórendszer - elméletileg - jelentősen befolyásolhatja az életmódot, a táplálékok kiválasztását és így, közvetve, javíthatja az egészséget. A Dán Műszaki Tudományok Akadémiája két éve közölte számításait, hogy az egészséges ételek - zöldség, gyümölcs, rizs, teljes őrlésű pékárú, burgonya, hal - érezhetően olcsóbb ára - forgalmi adójuk csökkentése útján -, illetve az egészségesnek nem mondható ennivalók 30 százalékkal megemelt adóztatása a dánok étkezési szokásait a javasolt, egészséges étrend irányába tolhatná el.  

    Szegények hátrányban?

    Az Akadémia jelentése nagy vitát váltott ki a dán Parlamentben, ezért a betegségek megelőzésére új bizottságot állítottak össze, melynek véleményét hamarosan nyilvánosságra hozzák. Ez azért fontos, mert a kutatások jelezték, hogy a rosszul megválasztott szabályozás kedvezőtlen következményekkel is járhat. 

    A "zsíradó" legellentmondásosabb része az, hogy az egészségtelen élelmiszerek fokozott adóztatása legkeményebben a társadalom legszegényebb rétegét érintené. Ezek a családok jövedelmüknek lényegesen nagyobb hányadát költenék erre az adóra, mint a jómódúak. 

    A kövérség kutatásával foglalkozó intézet rámutatott: "Ha a térképre berajzoljuk New York területén, hol adják el a legtöbb cukros üdítőt és erre rávetítjük a szegénység eloszlását az államon belül, észre kell vennünk, hogy ez a terület gyakorlatilag ugyanaz".

    Finnországban már bevált

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az a lehetőség viszont, hogy az egészséges ételek adóját csökkentve azok megvételét, fogyasztását növeljék, nagyszerűen bevált Finnországban és most Dánia is mérlegeli ezt a lehetőséget. Dániában valamennyi élelmiszerre 25 százalékos forgalmi adó vonatkozik és ennek gondos megfontolás utáni, célzott eltörlése jelentősen javíthatja a helyesebb étkezési szokásokra történő áttérést.

    Új-Zéland területén befejezés előtt áll az a vizsgálat, melyben az egészséges ennivalók árát az ABC áruházakban 12,5 százalékkal csökkentik úgy, hogy a forgalmi adót azokra a tételekre eltörlik.

    Az egészséges étkezésre vonatkozó ismeretek terjesztése azonban világszerte erőtlen az egészségtelen, de nagy profitot hozó gyorsételek reklámjával összehasonlítva. Ezt támasztja alá a számok nyelvén, hogy amikor az Amerikai Rákkutató Intézetnek 2000-ben 1 millió dollárja volt a gyümölcs- és zöldségevés fontosságának ismertetésére, a cukros üdítőital gyártók 500 millió dollárt költöttek reklámra…

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

    A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el. Ennek következtében könnyen alakul ki túlsúly, elhízás, szövődményként pedig különböző anyagcsere-, szív- és érrendszeri megbetegedések sújtanak minket.

    Tej és tejtermékek: Ön tudta?

    A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok - található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

    Tökéletes technika a cukor segítségével

    A cukorpasztával való gyantázás látszólag hasonlít a hagyományos gyantázáshoz, pedig szinte mindenben különbözik. A cukorból, vízből és citromléből kevert pasztát ugyanúgy felmelegítik, majd a növésiránynak megfelelő irányba távolítják el a bőrről. Nemcsak kíméletesebb, de hatásosabban is emeli ki a szőrszálakat, és a bőrt sem allergizálja.

    Narancsbőr elleni orvosi tanácsok

    A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. Már egy egész sereg cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémán, a narancsbőr eltüntetésén. A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sokfajta stratégia létezik.

    Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

    Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Ez az ajánlás nem csupán azok számára érvényes, akik valamilyen betegségben szenvednek (mint például a cukorbetegség vagy az elhízás), de megszívlelendő tanács minden egészségtudatos ember számára. Igen ám, de akkor mit válasszunk helyette, ha mégis valamilyen édes ízűt szeretnénk enni vagy inni, vagyis mivel édesítsük ételeinket és italainkat?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA