Életmódváltással javítható az agyműködés is

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy amerikai kutatás szerint az agyműködés és a memória jelentősen javítható olyan életmódváltással, melynek fő alkotóelemei az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stresszkezelő technikák alkalmazása illetve különböző memóriafejlesztő gyakorlatok.

A kutatók már korábban is feltételezték, hogy az étkezésnek és a rendszeres testmozgásnak nem csak a fizikai, hanem a mentális egészség fenntartásában is nagy szerepe van. Emellett megfigyelték a memóriajátékok és stresszkezelő technikák alkalmazásának hatását a fentiekkel egyidejűleg alkalmazva. Dr. Gary Small és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy jelentősen növelik az agyműködést és a kognitív funkciókat.

A vizsgálat során két héten át kísérték figyelemmel az egészséges életmód stratégiát követő résztvevőket, mely a következő feladatokból állt:

  • Az agy edzése céljából keresztrejtvény-fejtést és egyéb memória játékokat kellett napi rendszerességgel végezni.
  • A fizikai egészség megőrzése érdekében a napi séta a program része volt.
  • A résztvevők naponta ötször étkeztek, ám csak kis mennyiségű ételt vettek magukhoz, hogy megelőzzék a vér glükóz-szintjének csökkenését. A glükóz az agy egyik legfontosabb energiaforrása. A diéta alapját omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban gazdag étrend alkotta.
  • A stressz levezetésére a résztvevők naponta végeztek relaxációs gyakorlatokat. Ez azért is fontos, mert stressz hatására a szervezet kortizolt termel, mely károsíthatja az agysejteket és a memóriát.

Hosszú távú hatás

A résztvevők agyfunkcióit a kísérlet előtt és után is megvizsgálták, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik a fent említett életmódot követték, már két hét után öt százalékkal nőtt az agyműködés, javult a memória.

Dr. Small szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy az egészséges életmód hosszútávon javítja a memóriát, s a résztvevők verbális képességei is javulnak általa.

Természetesen az egészséges életmódra való áttérésnek két hét alatt nincsenek látványos eredményei, ám hosszú távon nem csak testi, hanem szellemi állapotunkat is jelentősen javítja.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: ScienceDaily)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.