Napi tíz órát dolgozik és havi hat napot pihen a magyar orvos

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A hazai orvosok egy átlagos munkanapon utazással együtt, nagyjából tíz órát töltenek munkával, egyedül a háziorvosok dolgoznak átlagosan napi kilenc órát. A pihenéssel töltött idő átlagosan havi 6 szabadnap – derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. legfrissebb, az orvosok életmódbeli szokásait és jövőképét vizsgáló felmérésből.

A negyven év alatti gyógyítók alig 5 napot, míg a hatvan év feletti orvosok már közel 7 nap pihenést engedhetnek meg maguknak havonta.

Az elemzésről

A Szinapszis Kft. több, mint 10 éves fennállása óta több százezer orvos interjút készített, de újra meg újra visszatérő problémaként tapasztalja, hogy a magyar orvosok társadalmi megbecsülése nagyon alacsony. A most elkészített felmérés nem titkolt célja, hogy megpróbáljon javítani ezen a helyzeten azáltal, hogy az orvost, mint embert mutatja be.

Sok munka, kevé pihenés

A szabadnapok tekintetében szakorvosok és háziorvosok között nincs jelentős különbség.

A 2008-ban szabadsággal töltött napok száma háziorvosok esetében átlagosan 21, szakorvosok esetében pedig 26 nap, azaz a felmérésben résztvevők között átlagosan 25 napot töltöttek éves szinten a munkán kívül, pihenéssel.

A hosszú munkaidő és a relatíve kevés szabadidő mellett azért sok orvos próbál hosszabb-rövidebb időt szánni a kikapcsolódásra.

A háziorvosok 92 százaléka illetve a szakorvosok 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van valamilyen kedvenc időtöltése, hobbija.

Az orvosok aktív szabadidős tevékenységei

Legtöbbjük sportolni szeret szabadidejében (51 százalék), de sokuknak a könyv-, újság olvasás (42 százalék) vagy túrázás, természetjárás (38 százalék) jelent igazi kikapcsolódást.

Népszerű az M1 és kedvelt a Kossuth Rádió

A megkérdezett háziorvosok és szakorvosok körében is a hírműsorok nézettsége vezet. A gyógyítók többsége a bel- és külpolitikai témákat követi leginkább figyelemmel, de sokan érdeklődnek a technika, tudomány, gazdaság hírei iránt.

A kutatásról

A 2009 februárjában online kérdőíves módszerrel készült felmérésben 561 orvos küldte vissza a kitöltött kérdőívet. A megkérdezettek 23 százaléka háziorvos, 77 százalékuk pedig szakorvos. A minta orvosi szakok szerinti eloszlása jól közelíti a teljes orvosi populáció orvosi szakok szerinti eloszlását.

Majdnem minden második doktor gyakran néz különböző műfajú filmeket is. Legalacsonyabb nézettsége a filmsorozatoknak, főzőműsoroknak és a magazinműsoroknak van, habár ez előbbi iránt a hölgyek körében valamivel magasabb az érdeklődés.

Az összesített nézettség alapján legmagasabb nézőtábora az m1-nek van, amelyet 10-ből 9 orvos biztos, hogy néz kisebb-nagyobb gyakorisággal.

Az orvosok 71 százaléka hallgat mindennap rádiót. A rádiót hallgatók kedvence a Kossuth Rádió, összességében a megkérdezettek 26 százaléka hallgatja.

Milyen orvosnak lenni Magyarországon?

Az elmúlt időszak egészségügyet érintő jelentős változásainak következtében a magyar orvostársadalom többsége úgy érzi: nehéz helyzetbe került. Egyik oldalról a hivatali intézkedéseknek, míg másik oldalról a betegek folyamatos elvárásainak kell megfelelni egy igen nehéz gazdasági-társadalmi környezetben.

Nem véletlen, hogy mind az orvos szakma megítélését, mind az anyagi javadalmazást illetően a megkérdezett gyógyítók jelentős része elégedetlen volt. 10 orvosból 9 érzi úgy, hogy nagyon nehéz orvosnak lenni Magyarországon.

Az orvosok jelenlegi szakmai helyzetének megítélése egy 1 és 10 közötti skálán átlagosan 6,3, osztályzatot kapott, míg az anyagi helyzetüket a megkérdezettek ennél alacsonyabb, közel 5,0-ös osztályzattal illették.

A jelen helyzet értékelésében nem volt releváns különbség a szakorvosok és a háziorvosok értékelése között.

Szükséges megjegyezni, hogy a fiatalabb (40 év alatti) orvosok elégedettségét nemcsak az átlagosnál kevesebb pihenőidő befolyásolja negatív irányba, hanem anyagi megbecsülésüket is rosszabbnak ítélik, mint idősebb társaik.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.