Marad a higanyos lázmérő és fogtömés?

Független Hírügynökség
megjelent:

Hiába szüntetik meg a higanyos lázmérők, vérnyomásmérők gyártását és forgalmazását április 3-tól. Magyarországon, az eszközök cseréjét ugyanis nem kötik határidőhöz, tehát otthon és a kórházakban lehet használni ezeket - írja a Népszava

A fogászok is használhatják tovább a higanyos amalgámtömést. Környezetvédelem miatt született az a rendelet is, hogy 2012-ig minden uniós tagállamban át kell térni a hagyományos izzókról az energiatakarékosra. Ám ezek is tartalmaznak higanyt, amit azonban a csomagoláson nem jelölnek.

A fogyasztók így nem tudják, hogy milyen mértékben szennyezik környezetüket, ha nem a speciális gyűjtődobozba dobják be a kiégett körtéket - olvasható a lapban.

A higanyos korlátozás elsődleges oka, hogy az eltört lázmérők nem a veszélyes hulladékokhoz, hanem a kukába kerültek. A higany azonban nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is veszélyes. A higanygőz 80 százaléka felszívódik, és a véráramon keresztül főként az agyban rakódik le, így elsősorban a központi idegrendszerben okoz rendellenességeket.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.