• Nem jó a túl sok folsav

    Szerző:
    WEBBeteg

    A régebbi, megfigyeléses vizsgálatok arra utaltak, hogy rossz, ha valaki nem kap elég folsavat, de az új adatok szerint a túlságosan sok folsav sem tesz jót. A figyelmeztető eredményeket a Journal of he National Cancer Institute szakfolyóiratban közölték.

    A "folium" latinul azt jelenti: levél. A folsavat a múlt században, fölfedezése idején vitaminnak gondolták és megkapta a B 9 vitamin elnevezést, mert kiderült, hogy a zöld levelekben található anyagnak fontos szerepe van a sejtosztódásban.

    Hirdetések

    Ha nem jut elégséges folsav a szervezetbe, vérszegénység alakul ki és létfontosságú, hogy a terhes asszonyok elégséges folsavhoz jussanak, mert annak hiánya esetén bizonyos fejlődési rendellenességek gyakrabban fordulnak elő.

      Hasznos linkek!


    Mióta ez kiderült, azóta sok országban folsavval kiegészítik a lisztet, hogy a kenyérrel mindenki elégséges mennyiséget fogyasszon és azóta a gerincfejlődési rendellenességgel születő gyerekek száma jelentősen csökkent.

    Arra is voltak adatok, hogy a folsav csökkentheti a szívinfarktus kifejlődésének kockázatát, ezért ilyen célból is javasolták a készítmény rendszeres szedését.

    Kedvezőtlen eredmények a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

    Az elgondolkoztató eredmények néhány éve jelentek meg. Norvég kutatók infarktus után adták betegeiknek nagy adagban a B-vitaminokat és a folsavat, és ezek hatása mind a szívinfarktus, mind az agyi katasztrófák szempontjából kedvezőtlennek bizonyult.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek megfelelően a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére a folsavat már nem ajánlják.

    Most 643 felnőtt férfi megfigyelésének adatai kerültek nyilvánosságra. A vizsgálat egy évtizeden át tartott és az derült ki, hogy abban a csoportban, amely folsavat szedett, háromszor olyan gyakran következett be prosztatarák, mint azok között, akik ilyen kezelést nem kaptak.

    Ezek az eredmények a rákkutatók között is azonnali vitát indítottak el. Volt korábbi tanulmány, melyben prosztatarákban szenvedők állapota szempontjából a folsav adása kedvezőnek tűnt, majd volt olyan, mely nem jelzett semmiféle javulást.

    "Az a biztonságos, ha a rákbetegség megelőzését nem gondoljuk olyan egyszerűnek, hogy nagy adagban mindenféle táplálékkiegészítő szedését javasoljuk középkorú vagy idős embereknek" - figyelmezteti az olvasókat az új tanulmányhoz írott szerkesztőségi közlemény.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Melyik kávé árt az egészségnek?

    Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA