Hepatitis C-vel fertőződtem - Perelhetek?

WEBBeteg
megjelent:

2008 oktoberében kiderült, hogy hepatitis C virussal fertőződtem. A kezelő orvosom szerint akkor kaptam a fertőzést, amikor első gyerekem született császármetszéssel és vért kaptam a műtét alatt. Ez 29 éve volt. Ebben az esetben perelhető-e a magyar állam? 1985-ben született gyermekem fertőződhetett-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

29 éve 1980-at írtunk. Akkoriban a hepatitis C vírusról annyit tudott a világ, hogy az A és B mellett van valamilyen vérrel terjedő vírus, ami még tud hasonló betegséget csinálni, de nem A és nem B. Egyszerűen még nem volt felfedezve. Ennélfogva szűrni sem tudták sem a véradókat, sem a vérkészítményeket. A vírust 1989-ben fedezték fel, az USÁ-ban 1990-ben kezdték a véradókat szűrni. Az állam felelősségre vonása ilyenmódon értelmetlen, nem érdemes felelőst keresni.

Inkább annak kell örülni, hogy ugyanaz a tudományos tevékenység, ami a vírus felfedezéséhez vezetett, gyógyszeres kezelést is eredményezett, így a HCV okozta krónikus májgyulladás hátrányos következményei mérsékelhetőek.

Az öt évvel később született gyermeknél megvolt az esélye az átvitelnek. A HCV fertőzött anyáról az újszülöttre terjedésnek 5% körüli a valószínűsége. Nem betegszik meg minden gyermek, tartós hordozóvá is válhat, de el is takaríthatja a vírust a szervezet.

Az 1985-ben született gyermeknél mindenképp tisztázni kell a HCV státuszt, első körben ellenanyagvizsgálattal.

Dr. Gócs Viktor infektológus

A jogász válasza

Ilyen esetekben az állam képviseletében magát, az üggyel érintett kórházat tudja perelni a sértett. A cselekmény besorolása a Btk. szerint: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. Mely a Btk. 171§ (2) bekezdés a) pontja alapján: ”....a büntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást … okoz.”
A Btk. 33§ (1) b) pontja alapján „…a büntethetőség elévül egyéb bűncselekmény esetén a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év elteltével.” Ami jelen esetben - ha tényleg minden kétséget kizáróan 29 éve történt – a gondatlan veszélyeztetés felső büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. Tehát a bűncselekmény 8 év elteltével elévült. Azaz jelen esetben a magyar állam nem perelhető be a 29 évvel ezelőtt történt esetért.
Dr. Barcsai Tímea, jogász

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.