• Bíróság előtt a későn kiérkező vasvári orvos

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csütörtökön a Szombathelyi Városi Bíróságon megkezdődik a tárgyalása annak a vasvári orvosnak, aki tavaly januárban több mint egy órás késéssel ért ki egy beteghez. A beteg meghalt.

    Az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják. A törvény szerint ennek büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbírság lehet. Az első tárgyaláson tanúként meghallgatják az elhunyt beteg családját.

    Hirdetések

    Tavaly januárban egy 38 éves vasvári férfihez hívta az orvosi ügyeletet az élettársa. A férfi influenzás tünetekre és végtagfájdalmakra panaszkodott. A nő először 0 óra 49 perckor telefonált, de csak a nővérrel tudott beszélni, aki lázcsillapítási tanácsokat adott, de nem értesítette az orvost. Az élettársnak többszöri próbálkozás után sem sikerült az orvost elérnie, ezért végül a mentőket riasztotta.

    Ők 1 óra 48 perckor értek ki, a férfi ekkor már eszméletlen állapotban volt, így a mentősök megkezdték az újraélesztését. Az ügyeletes orvos a mentők után négy-öt perccel érkezett. Megvizsgálta a beteg nyaki verőerét és pupilláit, majd utasította őket, hogy állítsák le az újraélesztést, annak ellenére, hogy tudta, útban van egy esetkocsi is.

    A vádirat szerint az orvosnak az újraélesztés leállítása előtt még számos más vizsgálatot is el kellett volna végeznie, de nem tette. Azt nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy az orvos tevékenysége és a férfi halála között közvetlen összefüggés van. Azaz lehetséges, hogy a beteg mindenképpen meghalt volna.

    Eltilthatják foglalkozásától az orvost

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ügyeletes orvos az eset után, tavaly januárban a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem hibázott, mivel az első telefonhívásról csak később szerzett tudomást. Ugyanakkor szerinte a nővér is helyesen járt el. Pataky Pál azt mondta, a második hívásból sem tűnt úgy, hogy a beteg sürgős, életveszélyes állapotban van. Szerinte éppen ezért a nővér tette a dolgát, amikor tanácsokat adott a telefonban.

    Az ügyben szereplő nővér tavaly meghalt. Amennyiben az orvost bűnösnek találják, mellékbüntetésként eltilthatják foglalkozásától. Az első tárgyalás csütörtökön délután egy órakor kezdődik a Szombathelyi Városi Bíróságon.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Van úgy, hogy nem baj, ha leesik a telefon!

    A telefonok ma már érzékeny elektronikai készülékek, így semmi esetre sem jó nekik, ha leesnek. Ilyenkor sokszor eltörik a kijelző vagy esetleg belül sérülnek az alkatrészek. Az ilyen leesések védelmére ma már vannak úgynevezett törhetetlen telefonok, amik egy megerősített házzal és tokkal vannak ellátva. Így akkor sem történik baj, ha kijelzővel lefelé esik földre a készülék.

    Egyedi ajándék is lehet egy telefontok!

    Egy családi emlék, vagy egy vicces élményről készült fotó napközben is feltöltő hatású lehet. Sajátunk vagy szeretteink telefonja is személyessé tehető így, és akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Húsvét - A kórházak és a mentők folyamatosan működnek

    A betegellátás a húsvéti időszakban is folyamatos lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt.

    Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

    A karácsonyi időszakban is folyamatos betegellátás az ÁEEK intézményeiben

    Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban a betegellátás a karácsonyi időszakban is folyamatos és zökkenőmentes lesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA