• A vegetáriánusoknál gyakoribb a bélrák

        Szerző:
        WEBBeteg

        A vegetáriánusok körében általában kevesebb a rákos megbetegedés, de ezen belül meglepő módon gyakoribb a vastagbél- és végbélrák, mint a húsevőknél - állapították meg brit tudósok.

        Pedig eddig az volt a feltételezés, hogy a sok vörös hús okoz bélrákot, és ettől éppen a sok zöldség és gyümölcs védene.

        Hirdetések

        További hasznos tippek

        A brit kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn. A kutatók 52.700 olyan személyt vizsgáltak meg most, akiknek az adatai az 1990-es évek óta állnak rendelkezésre. A vizsgálati alanyokat 4 csoportra osztották táplálkozási szokásaik szerint: húsevőkre, halevőkre, vegetáriánusokra és veganokra, akik még tejterméket sem fogyasztanak.

        Az új vizsgálat szerint lényegesen kevesebb rák fordult elő a halevőknél és a vegetáriánusoknál, mint a lakosság átlaga. Viszont a kutatók legnagyobb megdöbbenésére a vegetáriánusoknál kiugróan gyakoribb volt a vastagbél- és végbélrák, mint a másik három csoportban.

        Vagyis a vegetáriánusoknál több volt a bélrák, mint a húsevőknél, ami teljesen ellenkezik az általános feltételezéssel. A brit kutatásról szóló tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos lapban jelent meg.

        (Független Hírügynökség)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA