A vallásos emberek kevésbé szorongók?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Torontói Egyetem tudósainak felmérése alapján arra lehet következtetni, hogy mindazok, akik hisznek Istenben kevésbé szorongóak vagy stresszesek, mint az ateisták.

A feltevés igazolásához az egyetem egyik pszichológiaprofesszora, Michael Inzlicht két kutatást is végzett, melyben a résztvevők agyműködését elektródákkal követték nyomon. A felmérés alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a hívők és ateisták agyában alapvető különbségek figyelhetők meg.

_hirdetes__

Inzlicht elmondása szerint a kutatásban résztvevő hívők agyának azon a területén sokkal kisebb aktivitást mértek, amely a szorongás kialakulásáért felelős.

„Az agynak ezt a területét úgy kell elképzelni, mint egy vészcsengőt, mely mindannyiszor megszólal, ha az egyén úgy érzi, valami hibát követett el, vagy nem érzi magát biztonságban” – állítja Inzlicht. „ Azt tapasztaltuk, hogy azok, akik vallásosak, vagy egyszerűen csak hisznek Isten létezésében, jelentősen kisebb agyi tevékenységet mutatnak, mikor a saját hibáikról van szó. Sokkal kevésbé szoronganak és nem stresszelnek annyit, mint mások, ha hibát követnek el.”

A kutatás eredményeiről a Psychological Science című online folyóirat számolt be.

(WEBBeteg: CS. K. ; Forrás: Foxnews)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.