• Gyakoriak a hibák az intenzív osztályokon

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kórházi intenzív osztályokon gyakoriak a hibák, mutatta ki egy 27 országra kiterjedő nemzetközi felmérés, amelyet a bécsi Rudolfstiftung Hospital kórház kutatói végeztek. A vizsgálat megállapításait a BBC brit közszolgálati hírportál ismertette pénteken.

    A kutatásba 113 intenzív osztályt vontak be, és a 24 óra alatt elkövetett hibákat vizsgálták. Az intenzív osztályokon több mint 1300 beteg feküdt, közülük 441-en történt valamilyen hiba. Emiatt 7 páciens szenvedett maradandó elváltozást, 5 pedig életét vesztette. A peches betegek csaknem felén nem is egy, hanem több hibát követtek el.

    Hirdetések

    A leggyakoribb tévedés az volt, hogy nem a megfelelő időben adtak be valamilyen injekciót, vagy hogy egyáltalán elmaradt az injekció. De előfordult az is, hogy a dózis volt nem megfelelő, sőt hogy nem is azt adták be, amit kellett volna.

    A kutatásvezető, Andreas Valentin szerint a 113 vizsgált intenzív osztályból csak 5 olyan volt, amelyben nem történt hiba az adott 24 óra alatt. Valentin az injekciót nevezte az intenzív kezelés gyenge pontjának.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatba bevont intenzív osztályok orvosai és nővérei szerint a túlterheltség a fő ok, de a hibákban szerepet játszik a gyógyszernevek változása, a személyzet tagjai közötti rossz kommunikáció és az eljárási szabályok megszegése.

    Az osztrák kutatásvezető szerint a hibák kockázatát nagyban csökkentené, ha javítanák a hibajelentési rendszert és a műszakváltáskori ellenőrzést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Több mint TestŐr előzetes

    Műtéti műhibák és azok következményei. Mihez van joga a betegnek és mikor jár a kártérítés?
    Quinoa, ördögnyelv, zabpehely és valódi gyümölcs - összetevők az ideális reggelihez. És hogyan készül a fogyókúrás palacsinta? Megmutatjuk!

    Ami jár, az jár! Utazási költségtérítés betegeknek és kísérőiknek

    Járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra vagy orvosszakértői vizsgálatra kell mennie, és nem a lakóhelyén van az adott intézmény? Vonattal, busszal kell utaznia, vagy indokolt esetben gépkocsit kell igénybe vennie? Kísérőre van szüksége? Fontos információk következnek!

    Egészségnap és jótékonysági est Veszprémben

    Az egészségmegőrzés jegyében egész napos rendezvényt és jótékonysági estet tartanak Veszprémben szeptember 13-án – mondta el az MTI-nek a város egészségügyért felelős alpolgármestere.

    Új helyre költözik a sürgősségi ellátás Nagykanizsán

    Csütörtöktől tíz napon át szünetel a nagykanizsai kórház sürgősségi betegellátó osztályának működése, mert a részleg új helyre költözik - tájékoztatta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden az MTI-t.

    Játékfüggőség: mivel töltsük ki az űrt?

    A magyar lakosságnak jelenleg nagyjából egy százalékát érinti a játékszenvedély, de a betegek száma növekvő tendenciát mutat. Mint általában a szenvedélybetegségeknél, itt is nagyon fontos, hogy a beteg képes legyen megfogalmazni, hogy a tünete helyett mit tud elképzelni az életében, mint örömforrást.

    Csődközeli helyzetet okozhatnak a műhibaperek?

    A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA