• A sóhiány depressziós tüneteket okozhat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, mennyire sok veszélye van a túlzott sófogyasztásnak az egészsgünkre, újra és újra sózzuk ételeinket. Kutatók szerint ennek okát a só természetes hangulatfokozó hatásában kell keresni.

    Az Iowai Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a só a természetes antidepresszáns. Egérkísérletek során azt tapasztalták, hogy a sóhiányban szenvedő egyedek visszahúzódóbbak lettek, felhagytak addig szokásos tevékenységeikkel és a depresszió tüneteit mutatták. Mindemellett a kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy óvatosan bánjunk az ételízesítővel, mivel túlzott fogyasztása magas vérnyomást okozhat.

    Hirdetések

    Túl sokat használunk

    A szervezetnek szüksége van nátriumra a megfelelő működéshez, ám túl sok belőle magas vérnyomást okoz, ami a stroke és szívinfarktus kialakulásának kockázatát növeli. Ezért sem ajánlják, hogy a felnőttek napi só-bevitele ne haladja meg a 6 g-t.

    Noha a felvilágosító kampányoknak köszönhetően valamelyest csökkent a lakosság só-fogyasztása, az átlag még mindig napi 8.6g körül van, aminek jelentős részét, mintegy háromnegyedét a félkész termékek fogyasztásával juttatjuk a szervezetünkbe. Ezek az adatok mindenképpen felvetik az egészségesebb táplálkozásra való áttérés szükségességét.

    Függőséget okoz

    A kutatók által végzett kísérletek során a sóshiányos egerek felhagytak korábban kedvelt tevékenységeikkel, mint például cukros ital fogyasztásával vagy az agyukban kellemesérzést generáló egyéb elfoglaltságokkal. A kutatást vezető pszichológus, Kim Johnson elmondása szerint, szoros összefüggés tapasztalható a sóhiány és a depresszió között, emellett találtak arra utaló jeleket is, hogy a só addiktív, azaz függőséget okozhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A függőség egyik jele az, hogy hajlamosak vagyunk olyankor is használni, ha tudjuk, hogy azzal ártunk magunknak. Másik jele, hogy milyen mértékben vágyakozunk utána, ha az megvonásra kerül. Nos, az egérkísérlet során az agyban lejátszódó folyamatok sómegvonás esetén hasonlóak voltak a drogelvonási tünetekhez.

    A kutatási eredménnyel azonban sokan vitatkoznak. Egyes szakemberek szerint a szervezetünknek nagyon kevés sóra van szüksége a normális működéshez, s semmiképpen sem olyan mennyiségre, amilyet legtöbben fogyasztanak. Hangsúlyozzák, hogy sokkal kevésbé súlyos az alacsony só-fogyasztás veszélye, mint a túlzott só-bevitel következtében kialakuló szívinfarktus vagy stroke.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

    Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

    Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

    A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.

    Sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen - Íme a rizikófaktorok

    Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés.

    Egyre több gyermek szenved vesekőtől

    Egyre több gyermek szenved vesekőtől, amit az orvosok a túlzott hamburger, sült krumpli és sós chipsek fogyasztásával hoznak összefüggésbe.

    Az életmód gyógyszer a depresszióban

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA