• Mit kell tudni a liszteriózisról?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

        Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenállóképességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg.

        Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

        Hirdetések

        Melyek a liszteriózis tünetei?

        Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?


        Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.

        Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek.

        A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat.

        Az általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől. A kialakult betegségnek - főként a várandós nők körében - igen súlyos következményei lehetnek.

        Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30 százalékában, a betegség akár halállal végződhet.

        Kik a veszélyeztetettek?

        Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) ellenben az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.

        Mit tehet a  betegség megelőzése érdekében?

        • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse-főzze, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius fokot  - 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
        • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tároljon. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
        • A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot. Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának.
        • A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni.
        • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

        Liszteriózis szempontjából „kockázatos" ételek

        Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak:

        • Fogyasztásra kész élelmiszerek.
        • Nyers tej és abból készült termékek.
        • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert, stb.).
        • Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
        • Nyers halak, füstölt lazac.
        • Nyers zöldségből készült saláták.

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Terjed az influenza

        EMMI

        2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

        A szív és a diabétesz

        WEBBeteg

        Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

        Milyen betegségekre utalhat a széklet...

        A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok...

        Gyermekbetegségek - Mikor forduljunk...

        Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány...

        Vérhányás és véres hányás - Mi...

        Vérhányásnak az emésztőtraktusból származó nagyfokú vérzést nevezzük. Előfordul, hogy a hányásban csak kis mennyiségű vért fedez...

        Mit kell tudni a monitorszemüvegről?

        Mára életünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan - munkájukból...

        K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

        A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj...

        A menstruáció késleltetése és...

        Alkalmanként sok nőben felmerülhet a kérdés: hogyan befolyásolhatnám a ciklusomat? Ilyen esetekben lehetséges a havi vérzés késleltetése...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA