• D-vitaminhiány - nagyobb esély a szívbetegségekre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azoknál a kamaszoknál, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, sokkal könnyebben alakul ki szívbetegség, cukorbaj, magas vérnyomás, állapították meg amerikai kutatók.

    Kiderült, hogy Amerikában a fehér tizenévesek D-vitaminszintje csaknem kétszer magasabb, mint a fekete bőrűeké, és 30 százalékkal magasabb, mint a spanyol ajkúaké.

    Hirdetések

    Vitamin- és ásványi anyag teszt


    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

    A D-vitaminhiányos kamaszoknál lényegesen rosszabb volt az egészségi állapot. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, ha figyelembe vették a bőrszín, életkor, nem és sportolási szokások szerinti eltéréseket.

    A D-vitaminhiányos tizenéveseknél 4-szer gyakoribbak voltak az anyagcserezavarokkal kapcsolatos tünetek, a túl nagy derékbőség, a magas vérnyomás, a hasznos koleszterinnek az alacsony szintje. Azoknál a tiniknél, akiknek a vérében kevés a D-vitamin, 2,36-szor gyakoribb a magas vérnyomás, és 2,54-szer gyakoribb a magas vércukor.

     D-vitamin (kalciferol)


    A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken. Kétféle D-vitamin létezik: a D2 és a sokkal aktívabb D3 vitamin. Előbbi jellemzően a növényekben található, az állati eredetű élelmiszerekben vegyesen mindkét forma, napsugárzás hatására a szervezetben pedig a D3 típus jön létre. Zsírban oldódik. Bővebben a D-vitaminról: hatása és hiányának tünetei>>

    A kutatásban több mint 3.500 kamaszt vizsgáltak meg, és a tapasztalatokról az Amerikai Szívgyógyász Társaság éves értekezletén számoltak be.A D-vitamint a szervezet állítja elő a napfény hatására.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    D-vitaminra van szükség az egészséges csontozat kialakulásához, mert a vitamin segíti a kalcium felszívódását.

    A D-vitamin zsírban oldódó, ezért alacsonyabb a vérben a D-vitaminszint azoknál, akik túlsúlyosak, illetve akiknek "úszógumijuk" van.

    Az Amerikai Szívgyógyász Társaság volt elnöke, Robert Eckel szerint a felmérés aggasztó kérdéseket vet fel arról, hogy mit esznek, és mennyit tartózkodnak napon a fiatalok.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hogyan csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét?

    Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

    A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA