• Minden harmadik magyar beteg

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző:
    WEBBeteg

    A számtalan prevenciós program dacára továbbra is nagyon rossz a magyarok egészségi állapota. Európa legtöbb országával szemben itthon érthetetlenül sokan halnak meg olyan betegségben, amelyet immár diagnosztizálni és gyógyítani is lehetne – állapítják meg a most zárult Jedlik Ányos program kutatói.

    Csaknem minden harmadik magyar beteg, de a lakosságnak csupán elenyésző része tud saját bajáról, és kevesen vannak, akik aktívan tesznek valamit egészségi állapotuk ellenőrzéséért.

    Az immár három éve futó, 340 millió forintos költségvetésű Jedlik Ányos programban a népegészségügyi szempontból legjelentősebb betegségek magyarországi helyzetét és megelőzési lehetőségeit térképezték fel.

    Hirdetések

    Ádány Róza, a projekt vezetője a kutatás eredményeit összegző szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a 20-69 éves magyar lakosság több mint egyharmada szenved a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsíranyagcsere együttes zavarával jellemzett, úgynevezett metabolikus szindrómában.

     Elkeserítő helyzetkép

    Jelenleg 800 ezer rokkant nyugdíjas van Magyarországon, a lakosság is folyamatosan fogy 1981óta. Évente csaknem 30 ezren halnak meg. A nők körében a daganatos betegségek jelentik a legfőbb halálokot (40 százalék), a második leggyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedés. A férfiaknál fordított az arány.

    A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának professzora rámutatott: a betegek egynegyede semmilyen kezelésben nem részesül, a kezelt betegek 50 százalékánál viszont a tünet-együttes egyetlen összetevője esetében sem eredményes a kezelés.

    Kevés a változtatni hajlandó beteg

    A cukorbetegség alapkezelését jelentő testsúlycsökkentés gyakorlatilag szinte teljesen eredménytelen, az ismert cukorbetegek egyharmada túlsúlyos, 60 százalékuk elhízott. A betegek mindössze egynegyede esetén megfelelő a vércukor hosszú távú beállítása.

      Hasznos linkek!

   • Testtömegindex (BMI)- számítása
   • Optimális vérnyomás kalkulátor
   • Energiaszükséglet kalkulátor
   • Szív- és érrendszeri teszt
   • Csontritkulás teszt
   • Nikotinfüggőségi teszt
   • Háromnegyedük esetén a vércukor tartósan magas, 40%-uké olyan mértékben, hogy az jelentősen megnöveli a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát. Ráadásul a cukorbetegek 90 százaléka magasvérnyomás betegségben is szenved.

    A felmérésből az is kiderült, hogy a szélütésen vagy szívinfarktuson átesett betegek 15 százaléka dohányzik. Jelentősek a területi egyenlőtlenségek a szívinfarktus ellátásában. Így például a szívinfarktussal kezelt betegek körében az akut katéteres koszorúér-tágításban részesülök aránya megyénként 5-45 százalék között ingadozik.

    Fontos a háziorvosok szerepe

    A kutatásvezető szerint bizonyítást nyert, hogy többen mennek el a szűrővizsgálatra, ha a program kommunikációjába a háziorvost is bevonják. A modellprogram eredményei alapján azon nők negyede, akik a felmérést megelőző három évben nem vettek részt méhnyakrák szűrésen, a háziorvosuk felszólítására (levél, telefon, illetve esetenként személyes megkeresés) részt vettek a szűrésen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felmérés tanúsága szerint a kilencvenes évek óta stagnál a lakosság rossz egészségi állapota, a legtöbb népegészségügyi mutatót illetően jócskán le vagyunk maradva a régiós országoktól. Kiderült például, hogy az európai uniós átlagnál kétszer nagyobb annak az esélye, hogy egy magyar 65 éves kor alatt daganatos megbetegedés következtében meghalljon.

    Ádány Róza szerint az igazán komoly problémát az jelenti, hogy olyan betegségekbe is sokan belehalnak, amelyeket manapság – itthon is – könnyen diagnosztizálnak és gyógyítanak. Ez pedig a népegészségügyi programok kudarcát jelzi.

    A projektvezető hozzátette azt is: tévedés azt hinni, hogy egy ország lakosságának az egészségi állapotát a gazdasági ereje határozza meg. Ez pont fordítva működik a gyakorlatban, hiszen a fogyatkozó népességgel, az egyre több rokkantnyugdíjassal jelentősen romlik a versenyképesség.

    Az egyetlen megoldást Ádány Róza a kormányokon átívelő népegészségügyi programokban látja, és abban, hogy a kormányzat nemcsak meghirdeti a Jedlik Ányos projekthez hasonló kutatásokat, hanem meg is hallja azok üzenetét.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    Magyarországon minden 4. gyerek túlsúlyos

    A gyerekkori túltápláltság számos más civilizációs betegség kialakulását vetíti elő. A túltápláltság beindíthatja a túl korai nemi érést, ami megnöveli a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

    A fogágybetegség szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet

    Sokan akkor mennek csak fogorvoshoz, amikor már baj van. Pedig ma már a helyes fogápolással és a rendszeres kontrollal megelőzhető a fogászati betegségek zöme. Érdemes a fogszakorvostól személyes fogápolási tanácsot kérni, hiszen egyénenként eltérőek lehetnek az ajánlott fogtisztító eszközök és azok szakszerű alkalmazása.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    Az alma típusú elhízás veszélyei

    A túlsúly, mint probléma, ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA