• Életveszélyes étrendkiegészítő

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem érkezett Magyarországra a májkárosodást okozó szert tartalmazó étrendkiegészítőből - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉbiH) az MTI-vel kedden.

    Szeitzné Szabó Mária a MÉbiH főigazgatója az MTI kérdésére elmondta: Svédország az elmúlt napokban az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén keresztül (RASFF) azért riasztotta az Európai Bizottságot, mert egy importált étrendkiegészítőben nem engedélyezett szert, nimesulidot mutattak ki.

    Hirdetések

    A Fortodol nevű termékből Dániába, Finnországba, Norvégiába és Svédországba szállítottak. A termék tartós fogyasztása miatt bekövetkező májkárosodás következtében négy ember halt meg eddig.  A hatóanyag az étrend-kiegészítő összetételében nem volt feltüntetve. A terméket a piacról kivonták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nimesulid egy nem szteroid gyulladáscsökkentő, amelynek szedésével összefüggésben több esetben fordult elő májkárosodás, ezért Írország 2007-ben felfüggesztette az ezen szert tartalmazó gyógyszerek engedélyezését. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) a teljes kontinensre kiterjedő tilalmat nem tartotta indokoltnak, de a kockázat csökkentése érdekében a szer használatának idejét korlátozta. 

    Annak ellenére, hogy a RASFF rendszeren keresztül érkezett információk szerint Magyarországra nem érkezett a termékből, a MÉbiH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten keresztül az még mindig hozzáférhető, ezért ne rendeljenek belőle.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Az élelmiszerek már nem tartalmaznak elegendő mennyiségű mikrotápanyagot!

    A mai zöldségek, gyümölcsök a nemesítés következtében már sokkal kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint 100 évvel ezelőtt. Az egészséges táplálkozáshoz gigantikus mennyiséget kellene fogyasztani belőlük. A táplálékkiegészítők világában sem egyszerű az eligazodás, mivel sok esetben, például a répánál, a zöldség nem csupán a béta-karotint tartalmazza, hanem alfa-, gamma-, epszilon-karotint is. Ezeknek az együttes hatása adja meg a tökéletes támogatást a szervezet számára. De ugyanígy elmondható ez az E- vagy más vitaminokról is.

    Kerülje el az étrend-kiegészítőket a digoxin terápia ideje alatt!

    A szívelégtelenség, valamint a szívritmuszavar alapvetően is veszélyes állapotok, amelyek gyógyszeres kezelése önmagában is fokozott odafigyelést és körültekintő, tudatos életmódot követel meg a betegtől. A gyógyszeres terápia egyik leggyakrabban használt hatóanyaga a digoxin, amely a szív pumpafunkciójának javítására, illetve pitvarfibrilláció és flutter (pitvarremegés és lebegés) kezelésére alkalmas szer. Vajon szabad a szedése mellett más étrend-kiegészítőket alkalmazni?

    A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

    A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. Amellett, hogy élénksárga színe miatt kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik fontos alapanyaga, az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, és számos kurkuma alapú étrend-kiegészítő készítményt lehet kapni. Gyógyító hatását a modern orvostudomány is intenzíven kutatja - e kutatások eredményeit tekintjük át az alábbiakban.

    A vaskészítmények sokaknál problémát okoznak!

    A bélben felszívódó vaskészítmények sokaknál emésztési problémákat okoznak, a vashiány viszont számos betegség előfutára lehet. Szerencsére fejlesztések az étrend-kiegészítők területén is vannak. A napi szükséges ásványianyag- és nyomelembevitelre is van már könnyített alternatíva a sokkilónyi zöldség napi elfogyasztása helyett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA