Kik és mennyiért használhatják a VIP kórtermeket?

WEBBeteg
megjelent:

Gyakran nehezen értelmezhető, hogy egyes kórházakban kik használhatják a térítési díj ellenében igénybe vehető betegszobákat, és azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezzel kapcsolatos év végi kutatásának eredményeit az intézmény honlapján publikálta.

A magyar kórházak kevesebb mint 35 százalékában van lehetőség arra, hogy a beteg fizetés ellenében magasabb komfortfokozatú szobába kerüljön. A fővárosi intézmények ezért a szolgáltatásért általában napi 10.000-25.000 forintot kérnek, míg a vidéki városokban ez az összeg 2.000-8.000 forint között mozog.

A nem megfelelő tájékoztatás miatt az is előfordulhat, hogy a betegek csak későn vagy utólag értesülnek arról, hogy pénzért ugyan, de kényelmesebb, VIP kórteremben is elhelyezhették volna őket.

Az EBF tapasztalatai a hiányos betegtájékoztatásról

  • Általában a kezelőorvos tájékoztatja szóban az előjegyzés vagy a felvétel alkalmával a
    betegeket az elhelyezési lehetőségekről. A tapasztaltak alapján azonban még egy intézményen belül sem minden kezelőorvos esetében valósul meg azonos szinten az elhelyezésre vonatkozó tájékoztatás.
  • Az ellenőrzések során osztályonként 3-4 beteget megkérdezve kiderült, hogy legtöbben véletlenszerűen kerültek az adott kórtermekbe. A nagyobb kórtermekben elhelyezett betegek többsége megfelelőnek ítélte az elhelyezést, tekintettel arra, hogy kellemes emberi kapcsolatot tudott kialakítani szobatársaival, ezért jobbnak tartotta azt a néhány kórházi ápolási napot közösségben eltölteni, mint egyedül.
    Tájékoztatásuk szerint, amennyiben tudtak volna a kis ágyszámú kórteremben történő elhelyezési lehetőségről, akkor sem igényelték volna azt. Ez alól egy beteg volt kivétel, aki egy 16 ágyas kórteremben került elhelyezésre.
  • A vizsgált intézmények közül egyben a felvételi vizsgálóban kifüggesztet díjszabás alapján tájékozódhat a beteg arra vonatkozóan, hogy komfortosabb elhelyezési lehetőség igénybe vételére is van mód. Azonban ez a tájékoztató igen apró betűs volt, másfelől a beteg feltehetően kevés időt tölt a vizsgálóban.
  • Egy másik intézményben a folyosó közepén elhelyezett faliújságra van kifüggesztve egy hirdetmény a magasabb komfortfokozatú kórtermek igénybevételi lehetőségéről.
  • Két intézmény a honlapján is közzétette a térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások listáját.

Az „extra” szolgáltatások és felszereltség

Az EBF vizsgálata többek között arra keresték a választ, hogy milyen szempontok alapján történik a betegelhelyezés egyes kórtermekben, illetve milyen extrákat kapnak azok a biztosítottak, akik igénybe veszik az intézmény extra hotelszolgáltatását.

„Átlagos” kórtermek

A betegelhelyezésre szolgáló kórtermek nagyságában igen széles a skála, ugyan többnyire 4-6 ágyas kórtermekben történik a betegek elhelyezése, az egyik vizsgált intézményben 16-24 ágyas, egy légterű, fa és plexifallal három oldalról elválasztott (boxosított) kórtermekben is történik betegelhelyezés.

A tapasztalatok szerint a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált intézmények közül mindössze kettőben volt nevesített VIP-kórterem, amely túlnyomórészt egy, esetleg kétágyas szobát jelentetett külön zuhanyzóval és WC-vel - teszi közzé az EBF kutatása.

A VIP-szobák működtetéséről egyébként mindenhol külön szabályzat rendelkezik. Az egyik kórházban például az intézmény dolgozói, közvetlen hozzátartozók ingyen vehetik igénybe a pluszszolgáltatást, másoknak azonban fizetniük kell.

A vizsgált időszakban előfordult, hogy az egyik intézmény VIP kórtermében szinte kizárólag az osztályvezető főorvos betegei feküdtek, ami szakmai vagy egyéb méltányolható érvekkel nem volt alátámasztható.

Az EBF javaslatai a hiányosságok orvoslására

  • Fontos lenne a betegek jobb, és egyértelműbb tájékoztatása. Támogatandó az egészségügyi intézmények honlapján való nyilvános tájékoztatás az igénybevehető plusz szolgáltatásokról. Az internetes közzététel azonban önmagában nem lelegendő. A helyi viszonyok figyelembevételével az intézmények részéről ajánlott többféle tájékoztatási mód kidolgozása a beteg-elhelyezési lehetőségekre vonatkozóan.
  • A nagyfokú minőségi, felszereltség- és szolgáltatásbeli különbségek miatt ajánlott lenne pontosan definiálni, hogy milyen szintű többletszolgáltatás biztosítása esetén nevezhető egy adott kórterem emelt szintűnek vagy magasabb komfortfokozatúnak.
    A térítési díjszabályzatban szükséges lenne meghatározni, hogy a különböző térítési kategóriák pontosan milyen többletszolgáltatást jelentenek a rendeletileg megszabott minimum feltételekhez képest.

Kapcsolódó cikkek

(WEBBeteg; Forrás: Egészségbiztosítási Felügyelet)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.