• Több gyerek született tavaly, mint 2007-ben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az előzetes adatok szerint 2008-ban 99 200 gyermek született az országban, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 130 000 volt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent a 2007. évihez képest.

    A természetes fogyás 30 800 fő volt, 4525-tel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt.

    Hirdetések

    A születések száma az év folyamán egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hét hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében 2008-ban a születésszám 1,6 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 1600-zal több újszülöttet jelent.

    A születési többlet csaknem fele június és július hónapokban jelentkezett, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vizsgált időszakban a halálozások száma - három kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében csaknem 3000-rel (2,2 százalékkal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

    Pozitív egyenleg a vándorlásban

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A születésszám emelkedésének és a halálozások csökkenésének köszönhetően a természetes fogyás a 2007. évi 35 325 fővel szemben 2008-ban 30 800 főre mérséklődött. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege miatt az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, 14 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 31 ezer fő volt.

    2008-ban összesen 40 100 házasságkötés történt, ez 742-vel (1,8 százalékkal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Kevesebben születtek és többen haltak meg az első negyedévben

    Kevesebben születtek és többen haltak meg az év első negyedévében, mint az elmúlt év hasonló időszakában - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.

    Fogynak a magyarok - Nőtt a halálozások száma és a természetes fogyás

    Az év első hónapjában fél százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 19 százalékkal növekedett a 2016. januárihoz képest. A természetes fogyás is jelentősebb az egy évvel korábbinál - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

    A KSH első negyedéves népességi adatai

    A KSH előzetes adatai szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

    A leggazdagabb országokban emelkedik a születési arány

    Módosul az a korábbi trend, hogy minél gazdagabb egy nemzet, annál kevesebb gyerek születik. Amerikai kutatók elemzése szerint bizonyos szintű jólét felett újra emelkedik a születési ráta.

    Egyre kevesebben vagyunk

    Idén januárban tovább csökkent a Magyarországon élők száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. 2009 első hónapjában 2,1 százalékkal kevesebb gyerek született, míg 2,4 százalékkal többen haltak meg, mintegy évvel korábban. A KSH becslése szerint 2009 januárjában Magyarország lélekszáma 10 millió 28 ezer fő volt.

    Többen születtek és kevesebben haltak meg

    Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008-ban, mint egy évvel korábban, derült ki a KSH adataiból. A természetes vándorlást is figyelembe véve azonban így is 12 000 fővel csökkent a lakosság száma és a házasságkötések száma sem érte el a tavalyit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA