• Sötétben is tud olvasni a macskaszemű fiú

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nong Youhui ugyancsak meglepte az orvosokat, mikor édesapla azzal vitte a dél–kínai Dahua kórházába, hogy a gyermek szokatlanul kék szemei, mint a macskáknak, világítanak a sötétben, s a fiú lát és olvasni is tud, ha besötétedik.

    Az édesapa elmondása szerint annak idején azt mondták neki, a gyermek majd „kinövi” ezt a csillogó állapotot és szemei feketére változnak, mint a többi kínainak, ám ez mindeddig nem történt meg.

    Hirdetések

    Orvosi tesztekkel kimutatták, hogy a fiú nemcsak tökéletesen tud olvasni a sötétben, bármiféle világítóeszköz nélkül is, hanem pontosan olyan élesen lát sötétben, mint mások világosban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakemberek szerint a gyermek egy ritka, leukodermia nevű betegséggel született, mely során szemei kevesebb pigmentsejtet, viszont fényre sokkal érzékenyebb sejteket tartalmaznak, mint az normális lenne.

    A leukodermia egyik feltételezett kiváltó oka a melanin termelődéséért felelős enzim, a triozináz alacsony működése, mely hatására a periférikus idegek a melatoninhoz hasonló anyagot hoznak létre, amelyek viszont meggátolják a melanogenezist, ezzel a melanocit  (festékanyag képző sejt) termelődését, ami pedig a pigmentáció egyik fontos alkotóeleme lenne.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: The Sun)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem súlyos látásvesztést is okozhatnak.

    Tanácsok a szem öregedésének lassításáért

    A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

    Tanácsok a szem öregedésének lassításához

    A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

    Hogyan lassítható a szem öregedése?

    Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

    Szemtorna - Gyakorlatok, amiket bárhol elvégezhet

    A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, szemjóga is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA