Sötétben is tud olvasni a macskaszemű fiú

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Nong Youhui ugyancsak meglepte az orvosokat, mikor édesapla azzal vitte a dél–kínai Dahua kórházába, hogy a gyermek szokatlanul kék szemei, mint a macskáknak, világítanak a sötétben, s a fiú lát és olvasni is tud, ha besötétedik.

Az édesapa elmondása szerint annak idején azt mondták neki, a gyermek majd „kinövi” ezt a csillogó állapotot és szemei feketére változnak, mint a többi kínainak, ám ez mindeddig nem történt meg.

Orvosi tesztekkel kimutatták, hogy a fiú nemcsak tökéletesen tud olvasni a sötétben, bármiféle világítóeszköz nélkül is, hanem pontosan olyan élesen lát sötétben, mint mások világosban.

Szakemberek szerint a gyermek egy ritka, leukodermia nevű betegséggel született, mely során szemei kevesebb pigmentsejtet, viszont fényre sokkal érzékenyebb sejteket tartalmaznak, mint az normális lenne.

A leukodermia egyik feltételezett kiváltó oka a melanin termelődéséért felelős enzim, a triozináz alacsony működése, mely hatására a periférikus idegek a melatoninhoz hasonló anyagot hoznak létre, amelyek viszont meggátolják a melanogenezist, ezzel a melanocit (festékanyag képző sejt) termelődését, ami pedig a pigmentáció egyik fontos alkotóeleme lenne.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: The Sun)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.