Hogyan hat szexuális életünkre a gazdasági válság?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A gazdasági válság életünk számos területén érezteti hatását. Vajon szexuális életünk is válságba kerül, vagy éppen ellenkezőleg, az emberek egymás karjaiban fogják keresni a vigasztalást?

Helen Fisher, a Rutgers Egyetem professzora szerint a pénzhiány miatti aggodalom, az elbocsátástól való félelem, mind növeli az agy dopamintermelését, mely hormon többek között a romantikus szerelemmel is kapcsolatba hozható. A stresszes idők növelik a kötődés érzetét, ami ilyenkor azért is megy könnyebben, mivel sokkal érzékenyebbek vagyunk.

Teóriáját alátámasztani látszik az a tény is, hogy a legközkedveltebb nemzetközi internetes párkereső honlapok az elmúlt hónapokban mintegy 20 százalékos látogatottság emelkedésről számoltak be. Emellett egy 2008 novemberében, több mint 20 ezer brit felnőtt megkérdezésével történt közvélemény kutatás eredménye szerint, a legnépszerűbb olcsó szabadidős tevékenység a szex volt. A szexboltok világszerte óriási árbevétel növekedésről számoltak be az elmúlt hónapokban.

Biztosnak tűnik, hogy mikor az emberek elhagyatottnak érzik magukat, szeretnének nyomasztó gondolataiktól megszabadulni, könnyebben létesítenek intim kapcsolatot. Ez tulajdonképpen egyfajta természetes terápiaként működik, hiszen a szexuális aktus során oxytocin szabadul fel, mely a jó érzésekért felelős hormonok egyike.

Negatív hatások

Ugyanakkor egy bizonyos ponton ez a logika megdől, és éppen az ellenkezője tűnik igaznak.
A pár- és szexterápiával foglalkozó szakemberek úgy vélik, a gazdasági válság miatt az emberek méginkább idegesek, szorongóak, többet dolgoznak, hogy pótolni tudják elbocsátott párjuk kiesett fizetését. A fárasztó, hosszú túlórákkal végződő munkanap után a szex az, amire a legkevésbé vágynak.

Mindemellett éppen az a szorongás, mely a szexuális kötődés vágyát kiváltja, lesz az oka annak, hogy az illető képtelen teljesen átadni magát az élvezetnek. Az önértékelés jelentősen csökken recesszió idején, különösen azoknál, akik elvesztették az állásukat. Mint ismeretes, ezek a tényezők nagyban kihatnak a férfiak szexuális teljesítőképességére, gyakran okozva merevedési problémát, potenciazavart, mely az amúgy is romokban heverő önértékelést tovább rontja.

Pénz és elégedettség

A gazdasági válság a nőkre is kihat. Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a gazdag férfiak sokkal több orgazmushoz juttatják partnereiket. Eszerint a pénz nagyban hozzájárul a nők szexuális elégedettségérzetéhez.

Lehetséges, hogy a gazdasági válság összehoz párokat, felgerjeszti a vágyakat, ám nem lesznek képesek azt igazán élvezni?

Mit tehetünk?

Amennyiben túl fáradtnak érzi magát a szexhez, mondja el partnerének! Ha nem sikerül teljesítenie, a legjobb, ha őszintén beszélnek ennek lehetséges okairól. Sajnos a beszélgetés nem mindig old meg mindent, így ha problémája rendszeres, keressen fel egy szakembert, aki segít.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC News)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.