• Az ínygyulladás aktiválhatja a HIV vírust

    Szerző:
    WEBBeteg

    HIV-fertőzötteknél könnyebben alakul ki a gyógyíthatatlan AIDS, ha a páciens bizonyos ínybetegségben szenved - derítették ki japán kutatók. A krónikus ínygyulladáskor ugyanis egyes baktériumok vajsavat termelnek, a vajsav pedig hatástalanítja a HDAC enzimet, amely gátolja a HIV vírus terjedését.

    A tokiói Nihon Egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője, Ochiai Kunijaszu professzor laboratóriumi kísérletekben azt tapasztalta, hogy kétféle sejtkultúrában is meggyorsult a HIV vírus terjedése akkor, ha a preparátumhoz ínygyulladást okozó baktériumokat és az általuk termelt vajsavat adtak.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A súlyos ínybetegség elősegítheti az AIDS kialakulását a HIV-pozitívaknál, bár a valószínűség nagy mértékben függ az egyéni fizikai állapotától is - vonta le a következtetést a japán tudós az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

    Tanulmánya az Immunology című tudományos folyóirat márciusi számában fog megjelenni. Ochiai professzor szerint azok a HIV-pozitvak, akik nem tudnak a fertőzöttségükről, elősegíthetik a HIV terjedését, ha idült ínygyulladásuk van.

    Korábbi tanulmányok már kimutatták az ínygyulladás és a cukorbaj, valamint szívbetegségek összefüggését, de ez az első tudományos munka, amely szerint az ínybetegség a HIV vírust is aktiválhatja. A kellemetlen szagú vajsav megtalálható az avas vajban, az izzadságban és bizonyos húsokban.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    3 gyakori fogprobléma a terhesség alatt

    Sok kismama tart a terhesség alatti fogászati kezelésektől, de ezen félelmek a mai eljárások tekintetében alaptalanok. Sőt, Dr. Benkő Krisztina fogorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a mama és a baba egészsége szempontjából is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA