• A betegek kétharmadát járóbeteg-rendelésen operálják

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mára az amerikai betegek kétharmadát járóbeteg-rendelésen operálják, és mind többen önálló sebészeti intézetekben kerülnek műtétre - derül ki az Egyesült Államok Egészségügyi Statisztikai Hivatalának legújabb adataiból.

    Az országban a műtéti ellátás meghökkentő gyorsasággal átalakult. Öt év alatt 25 százalékkal nőtt az önálló sebészeti intézetek száma, így 2008-ra már 4618 intézmény szerepelt a nyilvántartásban.

    Hirdetések

    Ezeket a gyógyintézeteket általában orvoscsoportok szervezik meg és üzemeltetik. Működésük lényege, hogy csak olyan operációkat vállalnak, melyek után a beteg már aznap este otthonába távozik.

    Miben más az ambuláns sebészet?

    Ezekben a központokban nincsen őrzőszoba, nincsenek felszerelve szövődmények, nagy vérzések kezelésére, és általában nem vállalnak semmiféle sürgős sebészeti ellátást, nincsen például baleseti sebészet. A jól kiválasztott beteg és betegség esetén az operáció zökkenőmentesen folyik és a délutáni lábadozás után a páciens elhagyhatja az épületet.

    A műtők viszont a legkorszerűbbek, a diagnosztikai felszerelés szintúgy, a sebészek igen jók, a betegszobák otthonosak, a személyzet pedig sokkal kedvesebb, mint a hatalmas kórházakban. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az előbbiek miatt távozáskor a műtéti számla mintegy harmada annak az összegnek, amibe ugyanaz a beavatkozás a klinikai ellátásban kerül.

    Ezek az intézmények ugyanakkor már nem csupán szemölcsök eltávolítását vagy zsírdaganatműtéteket vállalnak: nagy kozmetikai, nőgyógyászati, urológiai és szájüregi operációk mellett ezekben az épületekben ortopédiai és szívműtéteket is végeznek.

    Általában zavartalanul folynak a műtétek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tény ugyanakkor, hogy a legutóbbi fölmérések szerint 200, ambuláns sebészeti intézetben kezelt betegből átlagosan egy operált személy végleges ellátása valamelyik nagy kórházban folytatódott. Váratlan, súlyos vérzés vagy egyéb műtéti bonyodalom előre nem látható szövődményt jelent, és ilyenkor szirénázó mentő viszi a pácienst a legközelebbi, igazi gyógyintézetbe.

    Általában viszont a műtétek zavartalanul folynak, és a betegek igen elégedetten távoznak már a beavatkozás estéjén. Az Egyesült Államok területén a szürkehályog-eltávolítás évente hárommillió esetben történik ezzel a gyors módszerrel, de egymilliónál több rosszindulatú daganatot is így távolítottak el.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

    Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

    Petefészekciszta? A szűrés elengedhetetlen!

    A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint azonban előfordulhat, hogy a ciszta olyan nagyra nő, hogy elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA