• Emberek szűrésére is alkalmas lehet az új kergemarhakór teszt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai, kanadai és német orvosok pénteken bejelentették, hogy áttörést értek el az olyan olcsó és gyors vérteszt létrehozásában, amellyel ki lehet szűrni a szarvasmarhák közül a kergemarhakórosokat, még mielőtt azokon mutatkoznának a klinikai tünetek.

    A BSE-vel (kergemarhakórral) fertőzött marha húsának fogyasztása okozhat az embernél is szivacsos agysorvadással járó és halálos Creutzfeldt-Jakob betegséget. A világon legalább 200 ilyen halálos eset történt már.

    Hirdetések

    Ma egyetlen módon lehet kiszűrni a fertőzött marhákat: a vágóhídon a levágás után fel kell boncolni minden egyes állat agyát.A vágóhídra beérkező élő állatok vérének tesztelése gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb volna.

    A kutatók egy szarvasfajtán, a kanadai jávorszarvason kísérleteztek. BSE-fertőzött aggyal etették őket. A fertőzöttség és a halálozás 100 százalékos volt.

    A szarvasoknál a szivacsos agysorvadás formáját CWD-nek nevezik, és 2 évig tart, míg bekövetkezik a halál. A tudósok a fertőzött állatoktól havonta vettek vért, és már jóval a klinikai tünetek jelentkezése előtt találtak olyan genetikai anyagot, amely kizárólag a beteg állatokban van jelen. 

    Az Alzheimer-kórra  is jó lesz?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tudósok hasonló tesztet akarnak kidolgozni a szarvasmarhára is. A kutatás tovább fog tartani, mert a marhánál hosszabb a betegség lefolyása.Később a módszerrel bölényre és birkára is tervezik a vérteszt kifejlesztését. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben ezt a módszert olyan krónikus emberi betegségek diagnosztizálására is lehet majd használni, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-betegség.

    A szivacsos agysorvadásnak nemcsak az emberi fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is. A betegség rendszeres időközönként felbukkan Európa és Amerika nagy részén, olyankor az adott országból betiltják a húsimportot, és tömegesen megsemmisítik az állatállományt. A 90-es évekbenNagy-Britanniában csaknem 4,5 millió marhát kellett levágni. 

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

    A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült vizsgálat eredményei szerint az egy, vagy több traumás agysérülést elszenvedett embereknél 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett demencia, mint azoknál, akiknek nem volt agysérülésük - írta a BBC News.

    Hajlamos Ön az Alzheimer-kór kialakulására?

    Az Alzheimer-kór komplex betegség, amit az eddigi kutatások alapján feltehetően több tényező (adottságok és az életmódból adódó okok) kombinációja eredményez. Rizikófaktorok.

    Sokat tehet a demencia megelőzése érdekében

    Sokan úgy gondolnak a demenciára, mint egy konkrét betegségre, amely kizárólag az idősebb korosztályt érintheti. Ez azonban helytelen elképzelés. A demencia kifejezés valójában egy tünetegyüttes, mely a következőképpen foglalható össze: olyan memória-, illetve gondolkodási zavarokkal, szociális nehézségekkel járó kórkép, mely elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a beteget mindennapi tevékenysége elvégzésében.

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA