• Influenza és madárinfluenza ellen is jó lehet az új japán oltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy olyan védőoltást fejlesztenek ki, amely a mutálódó influenzavírus ellen is jó. Sőt, a vakcina hatásos lehet a rettegett H5N1-es madárinfluenza-vírus esetleges új variánsai ellen is.

    Az oltóanyagot olyan egereken próbálták ki, amelyekbe emberi géneket ültettek. A kísérletekben a vakcina akkor is működött, amikor a vírus módosult, közölte Ucsida Tecuja, a japán országos járványtani intézet kutatója.

    Hirdetések

    A szokásos influenzaoltások a vírus burkának egy fehérjéjét használják. Ez váltja ki a szervezet immunrendszeréből a védekezési reakciót, az ellenanyag kitermelését. Ez az ellenanyag azután hatásos, amikor a tényleges vírus bejut a szervezetbe. Csakhogy a vírus burka gyakran mutálódik, ilyenkor a korábban kidolgozott vakcina hatástalanná válik.

    Egy fehérjén alapul

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az az oltóanyag, amelyen a japán kutatók dolgoznak, nem a vírus burkának, hanem belsejének egy fehérjéjén alapul, mert ez ritkán változik. A kísérletekben a Soviet-A és a Hongkong-A vírustípust használják, valamint a H5N1-es madárinfluenzát.

    "Arra számítunk, hogy a H5N1 új változatai ellen is jó lesz" a vakcina, jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Ucsida.

    A H5N1 madárinfluenza ma emberre csak szélsőséges esetekben tud átjutni szárnyasokról, emberről emberre még nem terjed. De a szakemberek szerint bármikor kialakulhat olyan változata, amely könnyen fertőz embereket is. Akkor világjárványt fog okozni, amelynek több száz millió ember esik áldozatul.

    Várni kell rá

    A japán kísérleti oltóanyagból csak jó pár év múlva lehet gyakorlatban is használható vakcina. Előbb még újabb egérkísérleteken kell bizonyítani a biztonságos voltát, később pedig feltehetően nagyobb állatokon is ki kell próbálni, mielőtt szóba kerülhet az embereken való tesztelés.

    A kutatásban a járványtani intézet mellett a Hokkaidói Egyetem, a Szaitama Orvosegyetem és a NOF vegyipari cég vesz részt.

    Hasonló vakcinán - amely a vírus belsejét támadja - máshol is dolgoznak a világon, például az Oxfordi Egyetemen

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Több mint TestŐr előzetes

    Dorongfánknak és botratekercsnek is hívták a 19. században, ma már létezik sós, húsos és vegetáriánus kürtőskalács is.
    A különböző kristályoknak más-más rezgése van, Gájer Bálint kezdődő influenzájára keresett alternatív megoldást csakráinak speciális irányításával.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    A hatóanyagok mellett mit tartalmaznak az oltások?

    Furcsa, de a legtöbb oltás szukralózt is tartalmaz, ezenkívül valamilyen alumíniumfélét. A szukralóznak természetesen ebben az esetben nem édesítő szerepe van, hanem a fehérjét kell stabilizálnia, az alumíniumot pedig azért használják, mert megfigyelték, hogy a szervezet immunválasza erősebb a jelenlétében. Ritka esetekben viszont az alumínium jelenlétére súlyos, nem várt reakciókkal is reagálhat a szervezet.

    Növényi hatóanyagok támogató szerepe az oltások mellett

    Az oltások akkor hatékonyak, ha a szervezet megfelelő mértékben reagál a vakcinában lévő hatóanyagra. Ha a reakció nem elég erős, akkor a védelem sem lesz elég hatásos. Vannak olyan növényi hatóanyagok, amik képesek növelni a szervezet reakcióképességét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA