• Virág a kórteremben: érvek és ellenérvek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sok gyógyintézet betegszobáiba tilos virágot bevinni, azzal az indokkal, hogy fertőzésveszély forrása lehet, lassítja a gyógyulást. Egy új kutatási eredmény szerint azonban a virágok határozottan jót tesznek a gyógyulók közérzetének, vérnyomásának, pulzusának.

    Sok gyógyintézet betegszobáiba tilos virágcsokrot bevinni, pedig egy megfelelően ellenőrzött vizsgálat szerint a kórteremben pompázó virágok a gyógykezelés kiegészítésének egyszerű és hatásos módszerét jelentik. Az új amerikai tanulmány eredményeit a HortTechnology szakfolyóirat közölte.

    Hirdetések

    Valaha a látogatók gyakran vittek a betegeknek gyönyörű, néha túlságosan is hatalmas csokrokat, ezzel jelezve a jókívánságot, hogy a páciens mielőbb meggyógyuljon. Néhány évtizede sok kórházban megtiltották bármilyen növény ráhelyezését az éjjeliszekrényre és egyáltalán: virágok tartását a kórteremben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A virágfélék betegszobákból történő kitiltását legtöbbször különös érvekkel indokolták. Volt olyan szakember, aki azt mondta, hogy a virágok oxigént használnak fel és ezáltal lassítják a gyógyulást, fokozzák a szenvedést.

    Egy másik kórházi vezető megkövetelte, hogy a kórteremben lévő virágokat este a nővérek vigyék ki a szobákból, mert ezek éjszaka széndioxidot bocsátanak ki és ezzel úgymond veszélyeztetik a betegek egészségének helyreállítását.

    Mások azzal érveltek, hogy különböző baktériumok találhatók a virágok szirmain és ez fertőzésveszéllyel jár. Seong-Hyun Park és Richard H. Mattson úgy érezte, hogy ezt a hervasztó helyzetet ideje volna tudományos módszerekkel megvizsgálni. Az egyik amerikai sebészet egyes kórtermeiből kitiltottak minden növényt és virágot, a többi betegszobába viszont bármelyik látogató bevihette a szeretteinek szánt csokrokat.

    A kutatók 90, vakbélműtét után lábadozó beteg sorsát követték. A frissen operáltakat véletlenszerűen vitték be a virágtalan, illetve a virágokkal is díszített kórterembe. Figyelték a sebgyógyulást, a kórházi ápolás időtartamát, a műtét után szükséges fájdalomcsillapítók mennyiségét, a fájdalom mértékét, az esetleges nyugtalanságot és szenvedést. A betegek naponta osztályozták közérzetüket, hangulatukat.

    A virágos környezetben gyógyuló betegek ritkábban szorultak fájdalomcsillapítóra, jobb volt a közérzetük, alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk, mint a virág nélküli szobában fekvők. A kutatók szerint a virágok beengedése a betegágy mellé veszélytelen és - mivel a virágot a látogatók hozzák - igen gazdaságos kiegészítő gyógymód. A pszichológusok még azt is kiemelték, hogy a virágos környezetben gyógyuló emberek sokkal többet mosolyogtak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Weisz Fanni tartósítani szeretné az esküvői csokrát!

    Fanni nemsokára férjhez megy. Kislányként azt tervezte, hogy az esküvői csokrát majd leszárítja, de azóta ez a terve egy kicsit módosult. Egy különleges eljárással ma már tartósítani tudják a vágott virágokat, így az egykori szépségkirálynő ilyen formában szeretné a menyasszonyi csokrát megőrizni.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    A mese gyógyít!

    A betegség alatt nemcsak a közérzet, de az ember kedve is rosszabb. A kisgyerekeknél pedig mindez hatványozottan fennáll. Mesekönyvet adományoztak a Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek, akiknek így a kórházban töltött idő is könnyebben fog eltelni. A közérzetjavulás, a mosoly pedig bizonyítottan gyógyító hatású.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

    Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt? Szavazzon!

    A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA