A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

2008 júniusában látott napvilágot egy nagy átfogó prospektív vizsgálat, mely a dohányzás és a szellemi teljesítőképesség hanyatlásának kapcsolatát elemzi. A felmérés szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

A nem dohányzókat három csoportba sorolták, volt egy csoport, azokból, akik soha nem dohányoztak, a másodikba azok kerültek, akik épp a tanulmány előtt tették le a cigarettát, a harmadikba pedig azok, akik valaha dohányoztak, de már évek óta abbahagyták. A dohányosok között a napi átlag cigaretta-fogyasztás 14 szál volt.

A vizsgálatot végző orvos beszámolt arról, hogy középkorú dohányzók és nem dohányzók (akik soha nem is dohányoztak) rövid távú memóriájának vizsgálatakor, melyet szavak megjegyzésén és visszakérdezésén teszteltek, a dohányosok csoportjából 37 százalékkal többen kerültek az alacsonyan teljesítők közé, ami azt jelenti, hogy 20 szóból kevesebb, mint öt szót tudtak megjegyezni.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a dohányzás abbahagyása után 10 év kell ahhoz, hogy a dohányzás és a memória közötti adverz [átlagtól eltérő, váratlan] hatás ne legyen észlelhető, hiszen a dohányzásról évek óta leszokott emberek tesztje nem volt rosszabb a soha nem dohányzókénál, de azoknál, akik épp abbahagyták a dohányzást még látható volt az eredmény-csökkenés.

A dohányzás azért tekinthető súlyos rizikófaktornak a szellemi képesség csökkenésében, mert mint látható, már középkorúak esetében ilyen súlyos memóriacsökkenést vált ki, pedig ebben az életkorban még nem szokott jellemző lenni ilyen mértékű szellemi hanyatlás.

Ez az összefüggés a dohányzás és a memória között azt a hipotézist támasztja alá, mely szerint a dohányzás szerepet játszik a szellemi funkciók hanyatlásának patogenezisében. Tekintettel arra, hogy a társadalmunk öregszik, a demencia rizikófaktorainak feltérképezése társadalmi és gazdasági okok miatt is fontossá válik.

A tanulmány egy neves szakmai folyóiratban, az Archives of Internal Medicine-ben jelent meg.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.