• Többen születtek és kevesebben haltak meg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008-ban, mint egy évvel korábban, derült ki a KSH adataiból. A természetes vándorlást is figyelembe véve azonban így is 12 000 fővel csökkent a lakosság száma és a házasságkötések száma sem érte el a tavalyit.

    Többen születtek és kevesebben haltak meg 2008. első 11 hónapjában, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból. Mivel a természetes fogyás  a népességvándorlást is figyelembe véve így is magasabb volt, a lakosság 12 ezer fővel csökkent. Magyarország lakosainak száma tavaly novemberben összesen 10 millió 33 ezer fő volt.

    Hirdetések

    Az előzetes adatok szerint 2008 első tizenegy hónapjában 90 759 gyermek született, 1,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 118 114 volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2007. január-novemberhez képest. A természetes fogyás 27 355 fő volt, 4499-cel kevesebb az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 33 ezer fő volt.

    Sok a nyári baba

    A születések száma az év első tizenegy hónapjában egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében 2008. január-novemberben a születésszám 1,4 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva közel 1300-zal több újszülöttet jelent. A születésszám-emelkedés több mint fele június és július hónapokban történt, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Október és november hónapokban viszont 2,1 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

    A vizsgált időszakban a halálozások száma - kettő kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében 3225-tel (2,7%-kal) kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

    Csökkenő házassági kedv

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán. Májusban és augusztusban több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, az emelkedés jelentős, 17, illetve 15 százalékos volt ebben a két hónapban. Júniusban és júliusban viszont 14, szeptemberben pedig 15 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban.

    A májusi és augusztusi többlet nem tudta ellensúlyozni az év többi hónapjában jelentkező hiányt, így 2008. január-novemberben összességében 38 005 házasságkötés történt, 661-gyel (1,7%-kal) kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

    A vaspótlás lépcsőfokai

    Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

    A KSH első negyedéves népességi adatai

    A KSH előzetes adatai szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

    A leggazdagabb országokban emelkedik a születési arány

    Módosul az a korábbi trend, hogy minél gazdagabb egy nemzet, annál kevesebb gyerek születik. Amerikai kutatók elemzése szerint bizonyos szintű jólét felett újra emelkedik a születési ráta.

    Több gyerek született tavaly, mint 2007-ben

    Az előzetes adatok szerint 2008-ban 99 200 gyermek született az országban, 1,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 130 000 volt, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent a 2007. évihez képest.

    Több gyermek született

    Több gyermek született és kevesebb volt a halálozások száma 2008. január és augusztus között, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A magyar népesség becsült lélekszáma 10 millió 35 ezer fő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA