• Degeneratív szembetegsége volt Galileinek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Degeneratív szembetegsége volt Galileo Galileinek, a távcső feltalálójának. Olasz tudósok most DNS-mintát szeretnének venni az öregkorára megvakult csillagász maradványaiból, hogy megtudják, mennyire torzíthatta el a betegség a tudós látóképességét.

    Olasz tudósok DNS-mintát szeretnének venni Galilei 16-17. századi csillagász maradványaiból, annak eldöntése céljából, hogy mit is láthatott a távcső feltalálója, aki öregségére megvakult.

    Hirdetések

    Galileo Galileinek degeneratív szembetegsége volt. A Firenzei Természettudományi Múzeum kutatói arra kíváncsiak, hogyan torzította el a nagy csillagász látóképességét a betegség. A DNS-vizsgálat alapján kiderülhet, miért úgy írta le Galilei a Saturnus bolygót, hogy annak két oldalt "fülei" vannak, és miért nem látta az égitestet övező gyűrűket.

    Az olasz tudósok első lépésként pontos másolatot készítettek arról a teleszkópról, amelyet Galilei használt. A DNS-minta pedig megerősíthetné azt a mai szemorvosi feltételezést, hogy Galileinek egy genetikai alapú szembetegsége volt.

    A kutatócsapat ezt az évet szánja a munka finanszírozásához szükséges 300 ezer euró (86 milliárd forint) előteremtésére és az exhumálás adminisztratív akadályainak elhárítására.

    Galileo Galilei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Galilei a firenzei Szent Kereszt Bazilikában van eltemetve.

    Az ENSZ 2009-et a Csillagászat Évének nyilvánította éppen Galilei felfedezéseinek 400. évfordulója alkalmából. Gailei 1609-ben állapította meg, hogy foltok vannak a Nap felszínén, továbbá hogy a Hold felületét kráterek és hegyek borítják. Ugyancsak Galilei fedezte fel a Jupiter bolygó 4 legnagyobb holdját, ezzel megerősítve nagy elődének, Copernicusnak a heliocentrikus elméletét, amely szerint a bolygók nem a Föld, hanem a Nap körül keringenek.

    Galileit 1633 az Inkvizíció elítélte, tanainak visszavonására kényszerítette. Élete végéig, 1642-ig házi őrizetben tartották.

    Gallilei a csillagászaton kívül a fizikában és a matematikában is kiemelkedő eredményeket ért el. Albert Einstein a modern természettudományok atyjának nevezte őt. 

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A lepkehimlő

    B. M. szakfordító

    A betegség cseppfertőzéssel terjed, kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Veszélyes a szolárium?

    B. M. szakfordító

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata.

    Alvászavar kínozza? - Tippek a nyugodt...

    Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is sikerülhet...

    Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene?...

    52 éves vagyok, általában jó a közérzetem, csak amikor hirtelen rámtör az izzadás - ami napjában 5-6 alkalommal is előfordul - nagyon...

    Fenilketonuria (PKU): Fontos a korai...

    A fenilketonuria ritka örökletes betegség, melynek korai felismerése rendkívül fontos, ugyanis étkezési előírások betartása esetén a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA