• Ellenőrzőlistával a műtéti komplikáció ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az életveszélyes sebészeti műtéti komplikációk száma egyharmaddal, a halálos komplikációk száma pedig 50 százalékkal csökkenthető, ha a sebészek minden alkalommal ellenőrzőlistát alkalmaznak - derült ki a WHO által készített tanulmányból.

    Egyharmaddal csökkenhet az életveszélyes sebészti műtéti komplikációk száma, ha a sebészek minden műtétkor ellenőrzőlistát alkalmaznak - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmánya szerdán.

    A kardiológiától a gyerekgyógyászatig minden szakterületen ugyanolyan napi rutinná kellene válnia a listás biztonsági ellenőrzésnek, mint a sztetoszkópnak - hangsúlyozza a WHO-dokumentum.

    Hirdetések

    A rutinszerűen elvégzendő ellenőrzési lépések listáját a sebészi beavatkozás kritikus pontjain kellene alkalmazni: az érzéstelenítés elkezdése előtt, a bőr bemetszése előtt, majd mielőtt a pácienst kiviszik a műtőből.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A WHO-tanulmányt a világ számos eltérő anyagi helyzetű kórházában végezték, és azt találták, hogy az ellenőrzőlista alkalmazásával 11 százalékról 7 százalékra csökkent a súlyos műtéti komplikációk előfordulása. A halálos komplikációk száma csaknem felére esett: 1,5 százalékról 0,8 százalékra.

    A tanulmány szerint meglepően új dolognak számít a sebészek számára, hogy a kulcsfontosságú lépések előtt elvégezzék a rövid listába foglalt ellenőrző lépéseket.

    A kísérletbe bevont kórházak némelyikében a műtős csapatok kelletlenül álltak az ellenőrzőlistához, de aztán lelkes híveivé váltak, mivel az eredmények példátlanul jók lettek - áll a WHO-tanulmányban.

    Az Egészségügyi Világszervezet reméli, hogy ebben az évben a világ 2.500 kórházában vezetik be az ellenőrzőlista alkalmazását.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    X-kór - Frissült a világjárványt okozó betegségek listája

    A listát rendszeres időközönként felülvizsgálja a WHO, és a nemzetközi epidemiológiai adatok alapján frissíti - olvasható a Népszava oldalán.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Új irányelveket fogalmazott meg a cukorfogyasztásról az Egészségügyi Világszervezet

    Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

    Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

    A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási héten

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek az európai védőoltási héten. A magyarországi helyzetet kiválónak tartják: az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA