A csendes gyilkos - a munkahelyi túlhajszoltság

Független Hírügynökség
megjelent:

Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra - szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: "karosi" - a túlórázás miatti halál.

A vezető japán szakszervezet, a Rengo által tavaly októberben végeztetett felmérés szerint a dolgozók 53 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb sztressznek van kitéve a munkahelyén. Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2.200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt.

Kavahito Hirosi, a karosiáldozatok hozzátartozóinak kártérítési pereire szakosodott ügyvéd úgy becsüli, hogy 2007-ben 10 ezer japán kaphatott szívrohamot vagy agyvérzést a munkahelyi túlhajszoltság miatt. De a hozzátartozók csak az esetek 10 százalékában tesznek bejelentést a hatóságoknál vagy a vállalatnál a hosszú ügyintézés és a csekély kilátások miatt.

A kártérítési igények 58 százalékát utasították el a vállalatok 2007-ben. De már ez is nagy haladás, mert 20 évvel ezelőtt még az ilyen kérvények 95 százalékát dobták vissza.

Még tabunak számít

Tocsigi régióban 2007 májusában egy építésvezető öngyilkos lett, miután fél éven át heti 65-70 órát dolgozott, és már lelkileg és fizikailag is belebetegedett a munkába. A hatóságok munkahelyi balesetnek nyilvánították az esetet, és az özvegy évi 3 millió jen (7 millió forint) kárpótlást kap.

De a hasonló esetek japánban tabunak számítanak. A kormány már foglalkozik ugyan a karosi problémájával, de csak kevés hozzátartozó mer az elhunyt vállalatához fordulni. A munkáltatók a dolgozó lelki állapotát magánügynek tekintik. A vállalatok felénél semmiféle intézkedést sem hoznak a munkahelyi stressz enyhítésére.

Törvény szerint Japánban is heti 40 óra a munkaidő, de a munkavállalók 25 százaléka több mint 50 órát, 10 százaléka pedig 60 óránál is többet dolgozik.

A karosi a 90-es évek eleje óta lett nagy probléma, amikor összeomlott a második világháború utáni japán gazdasági csoda. A dolgozókra azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A legújabb világméretű gazdasági recesszió pedig csak ronthat a helyzeten.

(FH)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.