• A csendes gyilkos - a munkahelyi túlhajszoltság

    Szerző:
    WEBBeteg

    Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra - szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: "karosi" - a túlórázás miatti halál.

    A vezető japán szakszervezet, a Rengo által tavaly októberben végeztetett felmérés szerint a dolgozók 53 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb sztressznek van kitéve a munkahelyén. Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2.200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt.

    Hirdetések

    Kavahito Hirosi, a karosiáldozatok hozzátartozóinak kártérítési pereire szakosodott ügyvéd úgy becsüli, hogy 2007-ben 10 ezer japán kaphatott szívrohamot vagy agyvérzést a munkahelyi túlhajszoltság miatt. De a hozzátartozók csak az esetek 10 százalékában tesznek bejelentést a hatóságoknál vagy a vállalatnál a hosszú ügyintézés és a csekély kilátások miatt.

    A kártérítési igények 58 százalékát utasították el a vállalatok 2007-ben. De már ez is nagy haladás, mert 20 évvel ezelőtt még az ilyen kérvények 95 százalékát dobták vissza.

    Még tabunak számít

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tocsigi régióban 2007 májusában egy építésvezető öngyilkos lett, miután fél éven át heti 65-70 órát dolgozott, és már lelkileg és fizikailag is belebetegedett a munkába. A hatóságok munkahelyi balesetnek nyilvánították az esetet, és az özvegy évi 3 millió jen (7 millió forint) kárpótlást kap.

    De a hasonló esetek japánban tabunak számítanak. A kormány már foglalkozik ugyan a karosi problémájával, de csak kevés hozzátartozó mer az elhunyt vállalatához fordulni. A munkáltatók a dolgozó lelki állapotát magánügynek tekintik. A vállalatok felénél semmiféle intézkedést sem hoznak a munkahelyi stressz enyhítésére.

    Törvény szerint Japánban is heti 40 óra a munkaidő, de a munkavállalók 25 százaléka több mint 50 órát, 10 százaléka pedig 60 óránál is többet dolgozik.

    A karosi a 90-es évek eleje óta lett nagy probléma, amikor összeomlott a második világháború utáni japán gazdasági csoda. A dolgozókra azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A legújabb világméretű gazdasági recesszió pedig csak ronthat a helyzeten.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Munkahelyi stressz - Megalázás és kiközösítés

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében.

    Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

    Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA