• Nem valószínű, hogy Kawasaki-kór okozta Travolta fiának halálát

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    2009. Január 2-án meghalt John Travolta 16 éves fia, Jett. A hivatalos közlemény szerint Kawasaki-kór miatt fellépő epilepsziás roham miatt a fürdőszobában beverte a fejét, ez okozta a halálát.

    Dr. N. Litman New York-i gyermekgyógyász szerint a Kawasaki-betegség nem áll összefüggésben az epilepsziás rohamokkal. A kór a koszorúerek szűkületét okozhatja, mely szívinfarktushoz vezet. A korai híradások szerint Jett Travoltának nem zajlott szívinfarktusa, a boncolás folyamatban van.

    Hirdetések

    Nem tudjuk, hogy mi okozza a Kawasaki-betegséget, de tény, hogy az előfordulási gyakorisága Japánban növekszik.

    Nem valószínű, hogy Kawasaki-kór okozta Travolta fiának halálát
    Jett Travolta

    A kórt először Tomisaku Kawasaki gyermekgyógyász írta le. Dr. Litman beszámolt arról is, hogy az esetek 80 százaléka 5 éves kor alatt fordul elő és 10 éves kor felett a betegség megjelenése nagyon ritka.

    Korábbi interjúkban Travolta azt nyilatkozta, hogy a fiának kétéves korában derült fény a betegségére, a színész vegyi anyagok hatásának vélte a megbetegedést.

    A tudomány még nem ismeri a betegséget kiváltó okot, de valamilyen fertőző ágens, valószínűleg vírus szerepét feltételezik.

    A Kawasaki-szindróma tünetei:

    5 napig vagy tovább fennálló láz, ez a klasszikus tünet, emellett előfordul:

    • kötőhártya kivörösödése mindkét oldalon, de gennyes váladékozás nélkül,
    • az ajak, a nyelv vörös (epernyelvnek is hívják), az ajkak gyakran berepedezettek és véreznek,
    • megnagyobbodott, 1,5 cm-nél nagyobb nyaki nyirokcsomók,
    • bőrkiütés,
    • a kezek, lábak megduzzadhatnak, a tenyerek, talpak kivörösödésével, a második héten a bőr a körmök körül hámlani kezd.

    A diagnózishoz a legalább 5 napon át tartó magas láz mellett a fenti 5 tünetből 4 tünet megléte szükséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A klasszikus tünetek mellett egyéb komplikációk is színesíthetik a képet, például: hasmenés, az ízületek fájdalmas duzzanata, de a legrosszabb prognózist a szív- és érrendszeri szövődmények jelentik. A szív koszorúereiben gyulladás mehet végbe, mely aneurysma képződést okozhat, mely turbulenciát vált ki, mely az artéria szűkületét okozza. Kezelés hiányában a betegek egyötödében alakul ki aneurysma, kezelés mellett minden huszadik betegben.

    A betegek többsége számára a prognózis kitűnő, mivel normális életet folytathatnak, valamint normális a fejlődés és a növekedés mértéke is. A tartós szívkoszorúér rendellenességekkel rendelkező betegek prognózisa főként a szűkületek és az elzáródás (az erek beszűkülése a vérrögök keletkezése miatt) mértékétől függ.

    Dr. Litman elmondta, hogy a fentiek ismeretében nem alakulhatott ki roham a Kawasaki-kór talaján. Több médiaforrás is beszámolt arról, hogy Jett Travolta autizmusban szenvedett, de a szcientológiai egyház, melynek a szülők tagjai, nem ismeri el betegségként az autizmust. Az viszont tény, hogy autistáknál magasabb a rohamok előfordulásának gyakorisága, mint az átlag népességben.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

    Mértéktelen vízivástól akár vízmérgezést is kaphatunk!

    Bár köztudott, hogy a legegészségesebb folyadék testünk hidratálására a víz, de a mértéktelenség itt is kóros lehet. A sok vízzel ugyanis kimosódnak a szervezetből az ásványi anyagok, így az, aki sokszorosát issza meg az ajánlott vízmennyiségnek, a lecsökkent nátriumszint miatt akár epilepsziás rohamot is kaphat. Az emberek többsége viszont inkább keveset iszik, mint sokat. Egyre több ember szinte teljesen leszokott a vízivásról, pedig a víz a legegészségesebb folyadék.

    Az alkoholfogyasztás okozta panaszok - Ön tudta?

    Az mindenki előtt ismeretes, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás májelégtelenséget okoz. Tudta-e, hogy kutatók szerint mintegy 60 betegség köthető az alkoholhoz? Íme a leggyakoribbak.

    Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

    Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

    A kisagy működése és az epilepszia

    A kisagy sejtjeiben lévő ioncsatornák okozhatják az epilepsziás görcsrohamok bizonyos fajtáit, így ezek gyógyszeres befolyásolása ennek a súlyos betegségnek új gyógyítási irányát jelentheti. Német kutatók nagy feltűnést keltő tanulmányát a Journal of Neuroscience közölte.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA