• Egészségre veszélyes szinten a szálló por mértéke a fővárosban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Veszélyesen megnőtt a szálló por koncentrációja a főváros levegőjében, ezért a Levegő Munkacsoport arra kéri a budapestieket, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak az utcán, illetve ne közlekedjenek autóval - áll a szervezet keddi közleményében.

    A porszennyezettség kedden szinte valamennyi mérőállomáson átlépte az egészségügyi határértéket. Szmogriadót ugyan még nem kellett elrendelni, ám sürgetik a fővárosi önkormányzatot, hogy hívják fel a lakosság figyelmét a veszélyre.

    Hirdetések

    Három mérőállomáson - az Erzsébet, a Kosztolányi Dezső és a Széna téren - a riasztási határértéket is meghaladta, további három mérőállomáson pedig megközelítette azt. Bár a hatályos jogszabályok szerint szmogriadót csak akkor kell elrendelni, ha két teljes napon keresztül legalább két mérőállomáson túllépi a koncentráció a riasztási határértéket, a Levegő Munkacsoport a súlyosabb bajok megelőzése érdekében már most kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne közlekedjenek autóval Budapesten.

    Elsősorban a gépjárművek kipufogógázából, valamint a gépkocsi-forgalom által felvert mérgező anyagokból származó részecskék ugyanis súlyos, gyógyíthatatlan betegségeket okozhatnak - áll szervezet közleményében.

    Egészségügyi, tájékoztatási és riasztási érték

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

    Ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási küszöbértéket, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a harmadik napon sem javul, úgy szmogriadót kell elrendelni.

    Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést. Ilyenkor a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapest teljes területén.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A zajártalom még a diabétesz kialakulását is elősegíti!

    A nagyvárosi életnek számos egészségkárosító hatása van. A zajártalom mellett a levegőszennyezettség is károsíthatja az egészséget. Gyakori kirándulással, a természetben töltött órákkal segíteni lehet a tüdő átszellőztetését, így csökkenteni lehet a nagyvárosi élet káros következményeinek a kialakulását.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Stroke - A légszennyezés és a meleg idő veszélyei

    Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították, hogy a meleg és a légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a stroke-os halálesetek számát.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Rosszabbodnak asztmás tünetei, ha a légszennyezettség magas?

    Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA