• Az egészség nem szerencse kérdése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb tényezők az egészség megőrzésében - derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. legfrissebb felméréséből.

    A lakosság több mint 90 százaléka szerint az egészség megőrzése leginkább az életmódtól függ. A felmérés ugyanakkor rámutat, hogy minden második lakosnak van kisebb-nagyobb túlsúlya, és igen alacsony a rendszeres testmozgást végzők aránya is.

    Hirdetések

      A kutatásról


    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. Legutóbb 2008 szeptemberében vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat, attitűdöket. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    A betegségmegelőzésben fontos szerepe van a tájékozódásnak is - a megkérdezettek 81 százaléka értett egyet ezzel az állítással. Itt is megfigyelhető azonban, hogy a vélemény nem esik egybe a követett gyakorlattal: a felnőtt lakosság körében az aktívan tájékozódók aránya még a 20 százalékot sem éri el.

    Internet és iskolai oktatás

    A világhálót az egészséggel kapcsolatos információszerzés szempontjából főként a fiatalabbak preferálják: 26 év alatt a válaszadók több mint 70 százaléka, de még 65 év felett is a megkérdezettek 50 százaléka tulajdonít neki jelentős szerepet.

    A megkérdezettek 90 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az egészségtudatosságot, az egészségre nevelést az általános iskolai oktatás részévé kellene tenni, és ezen oktatási rendszerbe az elsősegélynyújtást is be kellene illeszteni.

    Öröklött tényező? Szerencse?

     További kutatások


    A felkeresettek közel fele szerint az egészség megőrzése leginkább öröklött tényezőkön múlik, ellenben csak kevesen (20 százalék) hiszik, hogy a szerencsén múlna. Ez utóbbi kijelentéssel egyet értők aránya egyébként az életkor emelkedésével szignifikánsan nő: arányuk a fiatalabb korosztályokban 20 százalék körüli, 65 év felett pedig 33 százalék.

    A kutatás azt is vizsgálta, mit gondolnak az emberek a kiskorúak elhízásáról. Nos, ebben a tekintetben a lakosság 87 százaléka a szülőnek tulajdonít jelentős szerepet, véleményük szerint a kiskorú gyerekek elhízásáért leginkább a szülő felelős.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

    A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

    Táplálkozási trendek 2018-ban

    A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

    Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

    A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

    Az internet-függők körében gyakoribb a depresszió

    A sok időt internetezéssel töltők körében jóval gyakoribbak a depresszióra utaló tünetek, mint a világhálót csupán alkalomszerűen látogatók között - derítették ki brit pszichológusok.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA